Без категория

Гълъб Донев се ядоса на ЦИК, отказа да им обяснява какво е параван

“Тъмната стаичка никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването, въпреки че нито е стаичка, нито е тъмна. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата седят по същия начин”.

Това коментира служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното заседание. Поводът е настояването на ЦИК Министерският съвет да разясни как трябва да изглежда параванът, зад който ще се гласува на 2 април. Според комисията в Изборния кодекс това не е записано и затова тя трудно можела да поръча такива без да има описани технически параметри.

“Извън Изборния кодекс параванът е подвижна преграда. В кодекса той замени кабината за гласуване по-популярна като тъмна стая. Предназначението ѝ същото – да осигури тайната на вота”, каза той. Според Донев било необяснимо ЦИК преди да е решавал какви да са тъмните стаички, а сега да не може да реши това за параваните. Настоя и, че не е работа на Министерския съвет да решава това.

“Министерският съвет няма задължения да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите на изборите на 2 април. Стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии”, подчерта Донев.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top