ТРИБУНА

„Война“, „инфлация“ и „избори“ са думите на 2022 година

„Война“, „инфлация“, „избори“ и „Украйна“. Това са думите, белязали напълно очаквано, 2022 година. Думите са изведени като най-значими в широкомащабното изследване, провеждано на платформата за грамотност „Как се пише?“.

След тях в първите десет се нареждат „газ“, „доброволци“, „мижав интерес“, „бежанци“, „хартиена коалиция“ и „рашисти“. Кампанията се реализира за втора поредна година.

Първенецът „война“ има 51%, следва „инфлация“ с 40 на сто гласували, а на трето място с по 29% са „избори“ и „Украйна“. Интересна е съпоставката с въпросите, които вълнуваха хората през предходната 2021-ва. Тогава на първите три места в анкетата се наредиха некнижовното „преценям“, „антиваксър“ и „изчегъртване“.

В изследването на важните за обществото ни теми за първи път у нас се включва още един компонент – класация на най-употребяваните думи и изрази в медиите на български език.

Решаващо за нас като общество е дали вникваме в процесите, които определят живота ни, нашата роля в тях и отпечатъка, който оставят дълбоко в нас, смятат организаторите на инициативата – д-р Павлина Върбанова, създателка на „Как се пише?“, и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналистка. Те отбелязват, че като цяло думите, които хората са предложили и избрали, са нерадостни и негативни, но и сянката на войната не дава възможност за по-ведро настроение. Лъч надежда просветва в думата „доброволци“, която се нарежда на 6-о място от участниците в анкетата, макар медиите да не са я лансирали в такава степен, смятат още те. Особено интересно е и да се потърсят пресечните точки и разминаванията между думите, които хората разпознават като важни, и тези, които са водещи за медиите.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top