ДНЕС

200 кукери гонят злото в Борисовата градина

Над 200 кукери гонят злото в Борисовата градина в София.  Те са част от традиционния пернишки фестивал „Сурва“, в който се включват маскарадни групи – сурвакари, обхождащи селищата, предава БГНЕС.

„Продължаваме и съхраняваме традицията, учим и нашите деца и внуци да я продължат. Не трябва да се убива българското. Най-младият в нашата група е на 3 г., а най-възрастният – на 75 г.“, заяви един от участниците.

Кукерското дефиле стартира от езерото Ариана, като в него участие взеха сурвакарски групи от Перник, Копаница, Пещера, Садовик, Кошарево. Гостуването в София за Сурва е част от Календара на културните събитие на Община София, а маскарадната обредност се изпълнява по традиция всяка година в Перник и околните села, където Международният фестивал „Сурва“ в Перник има над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Празникът е включен и в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството през 2015 г.

Международният фестивал „Сурва“ в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. От 7 години той е включен в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top