ТРИБУНА

Българска музика и ястия: Хотелите в Одрин пълни с нашенци за Нова година

Българските граждани, които задоволяват нуждите си от дрехи до храна от северозападната провинция Одрин, предпочетоха граничния град и за новогодишните тържества, като не оставиха празни места в хотелите и ресторантите, които бяха резервирали дни по-рано.

Броят на българите, пътуващи до Одрин за пазаруване, се увеличава с всеки изминал ден. Сега гражданите на съседната държава планират да прекарат новогодишната нощ в Турция, споделят представители на сектора, цитирани от вестник „Хюриет”.

Музикантите добавиха българска музика към репертоара си, а готвачите – български ястия към менюто, тъй като интензивността, която се наблюдава в хотелите и ресторантите, се очаква да продължи и в новогодишната нощ.

„Има голям интерес от страна на българските граждани към всички бизнеси в Одрин. Отделихме 10% капацитет за българи в нашето заведение, което сега е изцяло запълнено“, каза Бурак Джансевер, управител на ресторант в града.

На много места в Одрин е поставена светлинна украса за новогодишните тържества.

Междувременно българите се стичат и на местните пазари и улици в Одрин, за да пазаруват. Те отсядат в хотели, които са резервирали дни преди това, и пазаруват в продължение на два-три дни.

При голямото търсене от страна на хиляди българи хотелите в Одрин достигнаха 100-процентова заетост, каза Бирхан Дидин, служител в хотел в региона.

Българските граждани съставляват 90% от клиентите на пазарите, казват търговците в региона.

Общината дори проведе обучение за общуване с българските граждани, като раздаде турско-български речник за пазаруване на служителите на пазара и на персонала, работещ в общинските предприятия.

С неотдавнашно решение от 27 юли на българските посетители беше разрешено да пребивават в страната за максимум 90 дни без визи.

Целта на този ход е да се привлекат повече туристи от съседната страна, което ще даде тласък на приходите в твърда валута на Турция.

Въпреки това турските граждани все още трябва да получат виза, за да посетят България.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top