ТРИБУНА

Българи горят средно с по 15 – 20 000 лв. на седмица от безплатни обяви в интернет

Българи горят средно с по 15-20 000 лв. на седмица от безплатни обяви, които публикуват в сайтове. С тях се свързват измамници, които се представят за клиенти и обещават, че веднага ще им преведат парите за стоката, но след като си предоставят данните от банковата карта.

„На седмица имаме по около 10 случая на ощетени хора от цяла България. Около 60-70 от тях са от София. Сумите, които им източват от банковите карти, са различни, варират между 1000 и 1500 лв.“, каза пред „Телеграф“ шефът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Владимир Димитров. Проверката ни е провокирана от наближаващите коледни и новогодишни празници, когато по традиция и онлайн търговията върви на пълни обороти.

Схемата, по която действат киберизмамниците, е следната. Човек си публикува безплатна обява в някоя от онлайн платформите. Почти веднага с него се свързва апашът, но се представя с женско име и профилна снимка на симпатична дама. Обикновено имената звучат руски. На леко развален български мнимата купувачка веднага иска комуникацията да мине във Вайбър или Уотсъп. Обещава, че ще изпрати куриер за нейна сметка, който да вземе стоката. За да стане бързо разплащането, обяснява на продавача, че трябва да си даде данните от банковата карта и предоставя линк. Въпросният линк препраща човека във фишинг платформа, която иска всички данни от пластиката. „Обявите, за които се хващат измамниците, са за всякакви стоки – стари бебешки столчета за кола, телефони, матраци, бюра, ски обувки. Щом е публикувана обявата, веднага се свързват с подателя“, допълни шефът на „Киберпрестъпност“.

Веднага след като измамниците получат данните от банковата карта на продавача, изтриват кореспонденцията с него. Ако имат време, дори започват да си правят гавра с него, че е измамен. „Реално по 10-15 човека биват измамени на седмица, но още толкова разбират за какво става въпрос и прекратяват чата. Има различни суми, с които са ощетени хората. Тръгват от 800 лв., 1000, 2600 лв. в зависимост от наличността. По-рядко има и доста по-големи суми от порядъка на 10-12 000 лв.“, допълни комисар Владимир Димитров. По думите му извършителите не са хакери, а обикновени измамници. Проблемът при проследяването им идвал от факта, че продавачът доброволно предоставя данните си. Измамниците са предимно от бившите руски републики, но най-масово от Беларус и Украйна, сочат данните на ГДБОП.

ВНИМАВАЙТЕ С БЪРЗИТЕ РАЗПЛАЩАНИЯ

„Много внимавайте, особено ако ви препращат към непозната платформа за разплащане. Не предоставяйте данните от банковата си карта, дори формата, която виждате на екрана да изглежда като реална, но всъщност е фишинг“, предупредиха експертите от ГДБОП. По думите им друг знак, по който могат да разпознаят измамника, е, че пише на развален български, използвайки Гугъл преводач.

Купуват си със заграбеното биткойни и маратонки

Измамниците, които атакуват хората, публикували обява в безплатни платформи, много бързо източват картите им. Операцията става буквално за няколко минути. „Най-често си купуват скъпи дрехи и маратонки за по 800 лв. от известни сайтове или купуват биткойни“, обясни шефът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Владимир Димитров. Има и случаи, при които прехвърлят наличността на картата в своя сметка за разплащане. Де факто могат да си платят дори режийните сметки като ток и вода.

ХВАНАХА 104 И ОСЕМ НАБИРАЧИ. ГДБОП И БАНКИТЕ В АКЦИЯ „НЕ БЪДИ ФИНАНСОВО МУЛЕ“

ГДБОП, прокуратурата и Асоциация на банките в България се включиха в операция „Не бъди финансово муле“. Операцията е на Европол, Евроджъст и Интерпол. Целта е хората да бъдат предпазени да не стават финансови мулета на измамници в нета.

От страна на българските правоохранителни органи в рамките на операцията са идентифицирани 104 “финансови мулета“ и 8 набирачи на „мулета“, както и 38 жертви от престъпна дейност. Във връзка с борбата с финансовите престъпления в страната ни са установени 104 неправомерни трансакции на обща стойност 1 614 346 EUR, като са предотвратени щети в размер на 144 000 EUR (блокирани неоторизирани преводи).

Освен България участват още 18 страни – членки на ЕС, САЩ и Англия.

източник: Криминално

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top