ТРИБУНА

Правната комисия прие и на второ четене да се гласува с машини и с хартиена бюлетина

Правната комисия потвърди и на второ четене, с 12 гласа „за“ и 11 „против“ гласуването при избори да се провежда с хартиена бюлетина и машина. След остри спорове в 5- часово заседание текстовете бяха одобрени на второ четене като промени в Изборния кодекс.

 

Членовете на правната комисия одобриха предложенията на „Възраждане“ и БСП съставът на Централната избирателна комисия  да се увеличи от 15 на 25 души.

Депутатите приеха още да бъде премахнат общественият съвет към ЦИК.

Правната комисия заличи изборен район „Чужбина“ и увеличи броя на заявленията, необходими за разкриване на секции зад граница.

 

Депутатите в правната комисия премахнаха и електронното дистанционно гласуване като опция, заложена в Изборния кодекс.

 

Ново звено към ЦИК ще подпомага провеждането и подготовката за машинния вот.

 

Днес комисията разгледа общ законопроект на приетите на първо четене промени в Изборния кодекс, направени от „БСП за България“ и „Демократична България“ (ДБ). Предложението за въвеждане на гласуване с хартия и с машина е на „БСП за България“. Заседанието започна в 14:30 часа.

Правната комисия прие oще предложението на „Възраждане“ да се промени структурата на ЦИК, която да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в парламента и да бъде в състав от 25 души.

Също така комисията гласува да са необходими 100 заявления за откриване на секция за гласуване в чужбина, а не както досега – 40.

В началото на заседанието народните представители от ДБ и „Продължаваме Промяната“ поискаха време да се запознаят с десетките предложения, направени между първо и второ четене, както и да се създаде работна група, за да се изчистят несъответствията, но идеята им не беше възприета.

 

По предложение на депутатите от ГЕРБ вместо контролните разписки, след гласуване машините ще пускат „бюлетини от машинно гласуване“, на които ще бъде отпечатан вотът на избирателя. Те ще се печатат на специална хартия със защитни знаци, от секционната избирателна комисия ще ги подпечатват след гласуването, избирателите ще ги поставят в специална кутия, а след края на изборния ден комисията ще ги преброява.

По време на дебата депутатите от ПП направиха алтернативно предложение – да се създадат отделни секции само с хартиено гласуване. Техният брой не трябва да превишава 15 процента от общия брой на секциите в съответното населено място. Така повечето секции ще останат с машинно гласуване, както е сега. Идеята обаче беше отхвърлена.

От ДПС настояха да отпаднат веднага „машините мадуровки“, както се изрази депутатът Хами Хамид, и за следващите избори да остане само хартията. За в бъдеще Движението поиска да се закупят нови машини – не със сензорен дисплей, както сегашните, а такива, които поемат и броят хартиени бюлетини. По въпроса какво ще се прави с устройствата, които имаме, Хамид с ироничен глас обясни: „От цяла Европа ми звънят колеги, чули са, че имаме супер машини, искат да ги купят. Може би ще направим търг.“ И това предложение не беше одобрено.

От Министерски съвет се готвят да осигурят около 12 500 камери за видеонаблюдение, във връзка с изборния процес, досега не ги е имало, каза по време на заседанието председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, който уточни, че това му е било споделено от представители на правителството. Той добави, че записите представляват голям обем и може би ще се създаде проблем къде отива този масив информация.

През 2021 г. беше приета промяна в Изборния кодекс, според която Централната избирателна комисия определя условията и реда за видеонаблюдението на преброяването на гласовете в секционните избирателни комисии, а техническото осигуряване на видеонаблюдението се извършва от Министерския съвет.Епицентър.бг снимка:БГНЕС

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top