ТРИБУНА

Избори 2022: ГЕРБ си връща победата в цялата страна, ДПС – в 5 области , ПП взима само София

ГЕРБ печели в почти всички области в страната с изключение на Кърджали, Търговище, Силистра, Разград и Шумен, където победители са Движението за права и свободи (ДПС).

 

Това показват данните при почти 100% обработени протоколи от областите в страната.

 

Победителите от ГЕРБ-СДС отново са абсолютен хегемон, като освен най-големите градове, партията на Бойко Борисов успя да постигнe и пробив в столицата, която на предишните три вота неизменно губи. Този път 25-и МИР в София бе спечелен от ГЕРБ, като в лидерския сблъсък на водачите на листи Бойко Борисов надви Ицо Хазарта.

 

ГЕРБ си върна първото място в Пловдив, Варна и Бургас, които на последните избори бяха прелеликъм „Продължаваме промяната“.

Докато под тепетата хората на Борисов спечелиха на косъм, край морето успехът беше с внушителен аванс.

 

Така равносметката показва, че ГЕРБ-СДС са спечелили общо 24 избирателни района в страната, докато при предишните избори през ноември 2021, партията финишира първа в 13 области.

 

С 5 партийни крепости пък може да се похвали ДПС. Движението е едноличен лидер за гласоподавателите в областите Шумен, Търговище, Разград, Силистра, Кърджали, както и в чужбина.
При над 90% обработени протоколи разликата от около 5 процентни пункта между първите две политически сили се запазва. ГЕРБ е с 25.43%, а „Продължаваме промяната“ – с 20.21%.

ГЕРБ е първа в големите градове – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, и си връща победата в Русе, Добрич, Ямбол и Хасково.

В областите, в които ГЕРБ са първи, най-често на второ място са „Продължаваме промяната“, като на места като Русе разликата е под един процент, а в Пловдив, където водач от „Продължаваме промяната“ беше отстраненият председател на парламента Никола Минчев, разликата е 342 гласа.

От тази тенденция се отличават Монтана, където след ГЕРБ се нарежда ДПС (но и там са обработени около 84% от протоколите), Пазарджик, където на второ място отново е ДПС (водач на листата беше санкционираният за корупция Делян Пеевски) и Смолян.

В петте области, в които победител е ДПС, партията на Бойко Борисов се нарежда на второ място.

 

Разликата между ПП и ГЕРБ в София не е голяма.

Промяната“ събира общо 130 078 гласа в трите столични района, а ГЕРБ-СДС е близо със 118 514 гласа.

В 24-ти район хората на Петков и Василев са победили с разлика от по-малко от 3000 гласа.

В 25-и район, където печели формацията на Бойко Борисов, герберите получават преднина от почти 5000 гласа пред ПП. В този район листата на ГЕРБ-СДС се водеше лично от партийния вожд, като конкурент от „Промяната“ му беше Ицо Хазарта.

 

Трета политическа сила в София е „Демократична България“. Десницата традиционно се радва на добри позиции в столицата, макар че и тук, както навсякъде другаде, губи влиянието си в полза на „Промяната“.

 

Това се забелязва дори по факта, че ДБ се представя най-добре в 23-ти и 24-ти район – също като ПП, като и в двата е трета по резултат.

 

При почти 100% обработени протоколи от вота, може да се направи сравнение на подкрепата за формациите в реални гласове спрямо миналата есен.

 

Изненадата е, че ДБ увеличава гласоподавателите с около 19 000. В процентно отношение и съобразно подредбата в местата коалицията се проваля, но движението на реалната подкрепа не показва еднозначно черна картина за нея.

 

Увеличават се още гласовете за „Възраждане“, ГЕРБ, минимално и на ДПС,

падат на ПП, БСП, ИТН.

 

ДБ сега имат 186 000 гласа, преди година – 167 000.

 

 

ГЕРБ: 634 00 сега, 596 000 преди.

 

 

ДПС: 344 000 сега, 341 000 миналия ноември.

 

 

ПП съответно: 506 000 и 673 000 (срив около една четвърт).

 

При „Възраждане“ ръстът е двоен: 254 000 и 127 000.

 

Не се сбъднаха някои очаквания за по-добро представяне на БСП: 233 000 сега, 268 000 преди.

От снощи е ясно, че ИТН продължи с драстичния срив: 96 000 срещу 250 000.Епицентър.бг

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top