ДНЕС

Левон Хампарцумян: Кредитът поскъпва, а търсенето на имоти ще се успокои

Днес един ипотечен кредит се взима по-трудно от 2007-2008 година. Бумът на цените и строителството на имоти в големите градове ще се поуспокои. Това каза в „Денят започва“ по БНТ банкерът Левон Хампарцумян. Той обсъди и решението на Европейската централна банка да вдигне лихвения си порцент с половин процентент пункт като инструмент за борба с инфлацията.

„Достъпът до кредит сега няма да е по-труден, но кредитът ще стане по-скъп. От 2008-2009 година и банки и потребители станаха по-мъдри – всеки преценява да не влиза в кредитни отношения, които може да го доведат до ръба. Банките може да си променят търговските политики – размера на потребителския кредит, какво да е самоучастието за ипотечния кредит и така натътък“, обясни Хампарцумян.

По отношение на решението на ЕЦБ да вдигне лихвата си

Левон Хампарцумян смята, че това е един от инструментите, с които се бори инфлацията.

„Иначе най-добрата борба е производството на повече стоки и услуги, които да поемат по-голямата парична маса. Очаквахме да се върви с четвъртинки, а те скочиха с половин процент. Това означава, че ерата на много евтините пари е приключила защото излишъкът на ликвидност е един от проинфлационните фактори. Сега се смята, че за растежа в еврозоната трябва да има леко охлаждане. Ако е рязко вдигането на лихвата трябва да се внимава с южноевропейските държави“, добави той.

Банкерът е учуден, че при нас спря да се говори, че през 2024 ставаме членове на еврозоната. Имаме висока инфлация и държавата трябва да вземе антиифлационни мерки, ако сме сериозни че отиваме в еврозаната“, припомни Хампарцумян. ЕЦБ е обявила един нов инструмент – TPI. Той е начин да се продължи подпомагането на задлъжнелите южни държави като Италия и Гърция без да се разваля цялата икономическа картина в еврозоната.

„Целта е да предотвратят емоционалната разпродажба на държавен дълг там и да ги освободят от стигмата, че са нестабилни и няма да се справят. Това наподобява ситуацията в Щатите от 2010 – тогава западните щати бяха силно задлъжнели. Федералния резерв напечата пари, смениха губернатора Шварценегер с по-разумен човек и тн.“, каза банкерът.

Той предупреди, че флуктуацията на еврото, енергийната зависимост от Русия, грешната стратегия с енергийните политики с прекаленото озеленяване води до това, че индустриалният ток е 10 пъти по-евтин в САЩ и Китай.

„Трябва да мислим за плана за реиндустриализация – и това не значи вятърни централи и соларни паркове, а въглищни и атомни централи. Въглищна централа по стандартите на 21 век като американските, е несравнима с такава от 19-20 век“, смята той.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top