ТРИБУНА

Асен Василев връща мандата като неизпълнен, не можа да осигури 121 депутати!

Номинираният от „Продължаваме промяната“ кандидат за премиер Асен Василев връща мандата на президента Радев като неизпълнен. Това съобщава Епицентър. бг, като се позовава на свои източници в парламента.

Информацията е съобщена на народните представители от ПП, очаква се това да бъде обявено в следващите часове на брифинг.

До късно снощи са продължили разговорите и натискът върху депутати  от ИТН, но резултат няма.

Вчера кандидатът за премиер Асен Василев заяви в парламента пред журналисти: „Ако не сме събрали 121 гласа – няма да внесем предложението за проектокабинета. Напредък в тази посока няма“. 

„На този етап нямаме промяна в ситуацията. Все още продължаваме да разговаряме. Очакваме всеки, който иска да окаже подкрепа на правителството, да разговаря с нас“. Това заяви на влизане в парламента председателят на групата на „Продължаваме промяната“ в Народното събрание Андрей Гюров.

„Очакванията са мандатът на „Продължаваме промяната“ да не бъде изпълнен“, съобщи на влизане в парламента Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Вторият мандат трябва да връчен на ГЕРБ. От партията на Борисов вече заявиха, че ще го върнат веднага.

„Ако първият мандат не се осъществи и ни бъде връчен третият, по желание на президента, ще положим всички усилия да водим преговори за редовен кабинет“, обяви снощи лидерът на БСП Корнелия Нинова след продължилия 3 часа Националeн съвет на партията.

Очакваме мандатоносителя от „Продължаваме промяната“ да проведе разговорите докрай и да гарантира 121 депутати най-малко. Ако те не осигурят такава подкрепа, няма да бъде внесен кабинет, обяви още снощи Нинова.

Реално правителството минава при подкрепа на 50%+1 от всички присъстващи в пленарната зала депутати, което означава, че при нисък кворум кабинетът може да бъде гласуван и с 61 депутати.

Правителството може да бъде избрано лесно, тъй като се заговори, че чуждо посолство е направило сондажи сред опозицията да помогнат с отсъствие на техни депутати от залата, за да мине кабинетът на Асен Василев. За Василев обаче бил важен не изборът, а гласуването на законите след това.

Затова номинираният за премиер бил категоричен, че ако не осигури 121 депутати, няма да внесе проекто-кабинет и ще върне мандата.

Тази сутрин Ива Митева от ИТН заяви, че мандатът е бил изпуснат и не са направени всички усилия той да бъде успешен.

„Проведох няколко срещи със Слави Трифонов и той беше отворен за такива разговори. Просто никой не ни потърси“, каза още тя.

Кирил Петков обаче още в началото на проучвателния мандат начерта червени линии – никакви прегови със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Костадин Костадинов и Карадайъ!

Доверието на хората изтече в канала, заяви в декларация от парламентарната трибуна Любомир Каримански.

Източник: Епицентър

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top