ТРИБУНА

Вълна от недоволство заради тежкия трафик на тирове между Монтана и Видин

Жители на много села във Видинско недоволстват, заради тировете, които напоследък се принуждават да минават по второкласни селски пътища, които не са пригодени за тази цел.

Репортаж на Би Ти Ви в предаването „Тази сутрин“ показа хора, които се оплакват от напукани къщи, разпилени стоки по пътя и катастрофи особено по пътя между селата Славотин и Арчар във Видинско. Според тях нашествието на тировете е започнало още през юни миналата година и въпреки протестите им до различни инстанции досега нищо не е направено. Същото е положението и в Гложене. Хората са обезверени, а кмета заяви, че е писал и на старата, и на новата власт, но без резултат.

Основна артерия между двата града е главен път Е79, който като цяло не е в добро състояние. Причината е, че камионите все по-често минават по другия маршрут, той е по кратък, второкласен ,не е пригоден за тирове и на места е станал, меко казано опасен за движение. Недоволството сред жителите на региона расте не само в селата, а навсякъде в региона и се питат докога тежките камиони ще рушат улици и къщи и споделят, че се страхуват се страхуват да излязат от дворовете си.

Дълго чакан и ключов проект за Северозападна България е направлението Видин – Ботевград, тъй като съществуващият първокласен път Е-79 отдавна не може да поеме трафика за Дунав мост ІI. Приоритет ще бъде камионите и целият трафик да се насочат по новоизградената магистрала и алтернатива да остане първокласният Е79, вместо камионите и колите да обикалят през селата.

Видин е на много стратегическа локация, но освен, че е най-слабо развитият икономически район не само на страната а в целия Европейски съюз, той е неглижиран в последните десетилетия и по отношение на пътната инфраструктура.

Пътят от София до Видин отнема около 5 часа за 200 км. Но в действителност продължава много по-дълго и най-лошото е, че пътищата в момента повреждат превозните средства. Реализацията на най-важния инфраструктурен проект за Северозапада, би могла да облекчи това положение, най-малкото, защото от нея ще се възползва и целият тежкотоварен трафик към Дунав мост II, вместо да обикаля из населените места.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top