ТРИБУНА

Синдикати: Имаме различна оценка за добри отношения с правителството

От началото на годината сме загубили 30 000 работни места, казва Васил Велев от АИКБ

Имаме различна оценка за добри отношения между синдикати и правителството. Научаваме от медиите какво се случва, заяви в „Денят започва“ по БНТ лидерът на „Подкрепа“ Димитър Манолов. Според присъстващия в студиото Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) този диалог се подобрява, но е далеч от европейските нива.

Цените са свръхвисоки на енергията и за това Европейската комисия препоръча в своето съобщение от 8 март тази година да продължат мерките за компенсиране на цените толкова дълго, колкото е необходимо, заяви Велев. Минималната заплата също трябва да се вдига и трябва да е различна за различните икономически дейности. Губим работни места, без да увеличаваме безработицата. От началото на годината са загубени 30 хил. работни места.  

ВАСИЛ ВЕЛЕВ

ВАСИЛ ВЕЛЕВ СНИМКА: Снимка: Архив

По думите на Велев, ако това не се направи европейската икономика става неконкурентноспособна, а инфлацията хвърчи в небесата. При предишната криза – през 2009 година, са инвестирани 53 часа в тристранен формат, за да изработим 64 антикризисни мерки, които впоследствие са обсъдени в управляващата коалиция.

Постигнахме съгласие за продължаване на схемата за компенсиране на високите цени. За май и юни имаме конкретни измерения, а за месец юли имаме уверението, че няма да бъдат по-неблагоприятни условията за предприятията. При цени на борсата ден напред между 200 и 500 лева, крайните цени след компенсация ще бъдат между 200-260 лева.

Председателят на КТ „Подкрепа“ Манолов заяви, че ако човек се осигурява на максималния осигурителен доход цял живот, тогава щял да получи пенсия от 1850 лева. „Този таван от 3 400 лева за кого е? За някакви, които не са заслужили това, а ще получат максимални пенсии по друг ред“, каза Манолов.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top