ТРИБУНА

Ново шоково поскъпване на природния газ: Очакванията са цената да скочи с 35%

Очаква се ново шоково поскъпване на природния газ. Цената на синьото гориво през месец май може да скочи с около 35%. Причината – ще купуваме газ на цени, които са от борсите или 100 евро. Това показват моментните разчети.

На редовното си заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди цената на природния газ за май. Стана ясно, че досега няма информация с колко точно ще поскъпне синьото гориво.

„Булгаргаз“ има достатъчно количество газ, което да стигне за битовите потребители и топлофикацииите. Обяснението за това защо е възможно да скочи цената на синьото гориво с 35% е,  че „Газпром“ спря доставките на руски газ на България.

„Трябва да отидем на свободния пазар и да заместим 80% от доставките, които „Газпром“ доставяше за България, с количества от алтернативни доставчици. Тези количества идват на пазарните цени. В момента борсовите цени са около 100 евро. Предполагам, че цената за България ще бъде по-ниска, поради търговска отстъпка, заради големите количества, които купува „Булгаргаз“, каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

„За месец май сме договорили алтернативни доставки на природен газ, с които да заменим количествата от „Газпром“. Проведена е процедура, поискали сме оферти от всички търговци в региона. Природният газ за момента за нашите клиенти е договорен“, посочи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

Финалните разчети, които трябва да направи „Булгаргаз“, е нужно да бъдат готови до 4 май. На 10 май ще се проведе закрито заседание, на което ще се реши каква ще бъде цената на природния газ, която ще утвърди КЕВР.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top