ДНЕС

Коалицията се събира на извънреден съвет

Управляващата коалиция се събира на извънреден коалиционен съвет. Лидерите на партиите трябва да решат спорния въпрос ще изпрати ли България оръжие към Украйна и какви биха били стъпките на властта.

От „Демократична България” и „Има такъв народ” са „за” военна помощ за Украйна, а от БСП – твърдо „против”.

Премиерът Кирил Петков настоява партийните лидери да постигнат консенсус като за тази цел не се отказва от идеята си българска делегация да пътува до Киев, за да се вземе информирано решение.

Гаджев: Позицията на правителството на Кирил Петков е като лешояд над украинското страдание

“Не е лесно с 4 коалиционни партньора да се вземат решения, но вярваме, че ще успеем да постигнем добри резултати”, каза Александра Корчева от “Продължаваме Промяната”.

Депутатите от най-голямата парламентарна група, тази на „Продължаваме промяната“, обаче щели да гласуват по съвест, каза Калоян Икономов в ефира на NOVA.

“Някои колеги са дали индикация за подкрепа за добавяне на думата “военна” към проекта на решение, което ПП предлага, други – все още не са дали своето становище”, каза още Александра Корчева.

Ще гласуват ли по съвет и другите партии във властта, ще стане ясно след посещение на българската делегация, водена от премиера в Киев.

В навечерието на пътуването опозицията пак атакува. И за пореден път обяви, че България и сега изнася оръжия за Украйна.

“Износът на оръжие от България се е утроил за последните 2 месеца” , каза Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС и допълни, че те “са “за” военна подкрепа към Украйна, но трябва да се спре с това лицемерие, което правителството прави”.

Премиерът беше атакуван и заради призива му всеки български гражданин да дари по една заплата за оръжия за Украйна, Гаджев определи апела на Петков като “безумен”.

Калоян Икономов от ПП също ще е в делегацията за Киев

Ще се вслушат ли в призива на лидера си все още не са решили и в „Продължаваме промяната“.

“Каузата, която премиерът обяви, е лична негова инициатива”, заяви Александра Корчева.

Така – консенсус за това ще изпратим ли оръжия за Украйна, все още се търси.

На съвета предстои да бъде обсъдено и планираното за утре посещение на българска делегация, водена от премиера, в Киев.

На този фон, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристига на работно посещение в Москва. Това се случва след думите на руския външен министър Сергей Лавров, че заплахата от ядрена война не бива да бъде подценявана.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top