ТРИБУНА

Одрин се премести в Момчилград, Ниш в Сливница

– Инфлацията възроди дребната трансгранична търговия

– Стоките от малко познати места във вътрешността на Турция са по-евтини

– Маслини, зехтин, халва, прахове сред най-търсените

 

Ходенето на пазар в Одрин е вече демоде. Евтината турска стока се търгува в градчето Момчилград.

Заради скъпия бензин напоследък не е интересно туристи да ходят на шопинг в турския град Одрин, където да купуват евтино турска стока, която е изгодна заради ниския курс на лирата.

Освен това в Одрин отдавна не е толкова евтино заради тълпите от България, Гърция и Македония. Евтино излиза във вътрешността на Турция и затова възниква нов бизне. Бусове преминават през Гърция, за да е по-малък транзитът, и носят директно в Момчилград евтина турска стока. Аналогично явление има и по западната граница със Сърбия. Вече българите не ходят до Ниш за по-евтини храни и препарати, а те се предлага на пазара в Сливница и Драгоман. Там може да се купи сръбско олио по 3,5 лв. и харесваните у нас сръбски супертънки кори за баница.

И на двата погранични пазара обаче почти

няма сурово месо, колбаси и сирене заради граничния санитарен контрол

Продават се главно пакетирани стоки като олио, ориз, макарони, бисквити. В Момчилград има и много перилни препарати.

Стока, пропътувала повече от 500 километра, се предлага по сергиите на пазара в Момчилград. Местните жители са известни като любители на добрата храна, което кара търговците да подбират продуктите, които предлагат.

“Буйрум, епси Гемлик” (Заповядайте, всичко е от Гемлик), провиква се търговец, чиято маса е в самото начало на пазара. Той се представя като Аднан Зейтинджи от турския град Бурса. Продава маслини и зехтин. Казва, че не живее постоянно в България. Обикаля пазарите около Кърджали от миналата година.

“Стоката ми е подбрана. Маслините и зехтинът са домашни, произведени са в района на град Гемлик”, твърди Аднан Зейтинджи. Гемлик се намира на над 500 км от Момчилград, на брега на Мраморно море, а тамошните жители са известни в цяла Турция с качествените маслини и зехтин. Аднан Зейтинджи твърди, че точно затова е заложил на тези стоки.

“Пробвай, няма нищо общо с това, което се предлага в супермаркетите”, казва търговецът. Той продава няколко вида маслини. Има зелени в марината, полусушени и такива, които са обработени с царевична мазнина. Цените са от 8 до 10 лева за килограм.

Литър зехтин, пак от Гемлик, се продава за 12 лева

“Не сте опитвали такъв шоколад. Не е с лешници или бадеми, а с шамфъстък, гедже (тъмен) е. Пробвайте и за друг няма да помислите”, рекламира стоката от съседната маса Ерол. Той е един от многото търговци, предлагащи турски храни. Всеки ден обикаля пазарите в област Кърджали. “Във вторник съм тук, в сряда – в Черноочене, и така, докато извъртя всички пазари в района”, твърди търговецът. Продава само хранителни продукти от Турция. Стоката му е само пакетирана и не изисква специални условия за съхранение.

“Не продавам сирена и кашкавали, защото няма къде да ги държа, а не искам да продам лоши продукти на клиента”, разказва Ерол. На сергията си освен шоколад е извадил бисквити, различни видове халва, макаронени изделия и варива –

няколко вида леща, стар фасул, грах и нахут

Търговецът зарежда стока от Турция, където заради евтината лира цените са по-ниски от тези в България. Варивата, предлагани от Ерол, сруват по 5 лева за килограм.

“Не ходя в Одрин, там е скъпо

Търговците там отдавна вдигнаха цените заради многото българи и гърци, които ходят на шопинг. При това скъпо гориво, ако пазарувам в Одрин, печалбата ще е никаква. Зареждам в Кешан, там все още цените са поносими, защото не е популярно като дестинация”, твърди Ерол.

Той се представя само с малко име и не желае да се снима, защото, както сам казва, не иска да има неприятности на границата. Пътува до Турция и зарежда почти всяка седмица. Купува в малки количества от всеки вид стока, за да не се занимава с митничари. По тази причина избягва да минава през ГКПП Капитан Андреево. Избира пътя през ГКПП Маказа и Гърция, въпреки че така му се налага да пресича 2 граници.

Пиперково пюре, консервирани люти чушки, кисели краставички, кашкавал и сирене, внос пак от Турция, предлагат търговци на близката сергия. Цените са отново с лев-два по-ниски от тези в магазините. Турското бяло сирене, което най-често е неузряло, се търгува срещу 10 лв. килото. 12 лева пък струва килограм кашкавал. Над 15 лева вървят по-специалните сирена като сирене тел или продукт, подобен на моцарелата. Турските млечни продукти на пазара в Момчилград

успешно се конкурират от местни мандри

Търговци предлагат сирене и кашкавал, произведени в селата около Черноочене и Ардино. Стоката се продава направо от хладилни камиончета. От тях може да се купят още масло, катък и кисело мляко.

Без конкуренция на пазара в Момчилград са и перилните препарати и други санитарни материали, внос от Турция. На сергията до тази на Ерол се предлагат различни видове омекотители, прахове, мокри кърпи, тоалетна и домакинска хартия. Сред продаваната стока преобладават турски марки, но има и световни, произведени в Турция. Цените са конкурентни на тези в магазините и задължително са с поне левче по-ниски.

Турските перилни препарати са без конкуренция на пазарите в Кърджалийско.

Турските перилни препарати са без конкуренция на пазарите в Кърджалийско. СНИМКА: Ненко Станев

По-евтини са и дрехите, предлагани по сергиите.

Комплект детско яке с панталон например се харчи срещу 15 лева

Дрехите също са внос от Турция.

“Мит е, че китайската стока е по-евтина. Това отдавна не е така. В момента най-ниски са цените на турските продукти, а и качеството е по-добро. Мина времето, когато хората се обличаха как да е, сега всеки търси хубавото, ама трябва да е и евтино”, обяснява търговец на сергия с дрехи.

Тенденциите в световната търговия са далече от 63-годишната Шерике, която също е част от пазара на дрехи в Момчилград. Жената отскоро е пенсионерка.

“Цял живот съм работила като шивачка и плетачка. Дадоха ми 300 лева пенсия, с добавките става 400, но не се знае още колко ще ни ги плащат”, казва Шерике.

Тя си докарва допълнително пари, като предлага изплетени от нея чорапи и терлици. Продава ги между 8 и 12 лева чифта. Не се притеснява, че зимата свършва и търсенето на домашните плетива ще секне, защото според нея за хубавите вълнени чорапи ще се намерят купувачи дори и през лятото.

Според пенсионерката Шерике за хубавите вълнени чорапи ще се намерят купувачи дори и през лятото.

Според пенсионерката Шерике за хубавите вълнени чорапи ще се намерят купувачи дори и през лятото. СНИМКА: Ненко Станев

На пролетта обаче разчитат търговците на семена, разсад и фиданки, чийто брой на пазара в Момчилград е най-голям. От сергиите може да се купят най-различни видове овошки, включително киви и нар. При разсада за зеленчуци обаче екзотични видове липсват. Търговците залагат на това, което се търси най-много – домати, краставици и пипер. Край сергиите с разсад са се разположили ковачи. Те продават мотики, брадви, гребла и друг земеделски инвентар. Готови са на място да подменят счупена дръжка на инструмент или да го вземат за поправка. Продават също синджири, звънци, ремъци и други предмети, нужни на фермерите в района.

Пазарният ден в Момчилград приключва в ранния следобед. Изморени продавачи и купувачи се разотиват, като преди това минават край скарите.

 

 

 

 

Агнешкото в Северна Македония по-евтино с 10 лева за кило

– Българското олио там струва 5 лв.

– Дизелът е 2,65, което прави 20 лв. печалба на пълен резервоар – долу-горе избива пътните разходи

 

В дните преди празниците благоевградчани и други хора от пограничните градове пътуват все по-често до македонски градове и села за пазар на агнешко.

Там цената на килограм живо тегло до миналата седмица бе около 6 лв., а у нас, ако намериш за 10 лв. живо тегло, си е удар, сега има увеличение с около 1-1,50 лв.

В България агнешкото по магазините стига до 24-28 лв. В същото време по магазините в Северна Македония месото е от 13 до 16 лв., т.е., с около 10 лв. по-евтино. Там обаче не навсякъде го има. Причината според македонските търговци е, че все по-малко овце се отглеждат и заради това има недостиг. Някъде дори предварително се приемат заявки, за да е сигурно, че македонците няма да останат без агнешко на масата за Великден.

“Купуваме всяка година по едно агне от овчар в близко гранично село, редовни клиенти сме. Станахме приятели и той си знае, че следващата година пак ще сме при него.

Знаем, че месото е хубаво и вкусно,

животните му са добре гледани. Около 20 кг живо тегло е и излиза около 10 кг чисто. Човекът ни го коли, одира и разфасова, ние си го делим на две”, разказаха две семейства от Благоевград, които от години са фенове на македонските агнета.

Все по-рядко се продават живи агнета на животинските пазари в Струмишко, Битоля, Прилеп, защото стопаните гледат по-малко глави добитък. Причината са повишените разходи за изхранване, както и фактът, че предишните години изкупната цена е била не повече от 4 лв. и хората се отказали.

От македонската агенция по храните съобщиха, че досега от Македония са изнесени 136 423 агнета, или 1 560 254 кг месо. Най-голям износ е реализиран за Италия – 85 013 агнета. За Хърватия досега са пласирани 23 193 броя, в България – 20 860 агнета, или близо 256 061 килограма.

След кризата за олио в македонските магазини вече има достатъчно внос от Сърбия, Русия, Украйна и България, обяви земеделският министър Любчо Николовски. Цената на бутилка олио ще е от 2,40 до 2,50 евро, т.е. 5 лева.

В дните преди Великден кора с 30 яйца струва 300 денара, което е около 8 лв., а само допреди месец струваше наполовина.

Краставиците се продават за 2,70 лв.,

доматите са 4-5 лв., а връзка лук или чесън е малко под левче.

Живеещите в пограничните райони с РС Македония не пътуват специално за зареждане на гориво от съседските бензиностанции. Цените за литър там наистина са с около 30-40 ст. по-ниски. Дори и при зареждане на пълен резервоар от около 50 л, биха се спестили максимум 20 лв. В същото време от Благоевград до най-близкия македонски град Делчево разстоянието е близо 45 км и за отиване и връщане се харчи към 6-7 литра бензин. “Сметката не излиза, ако човек отиде до съседите, само за да напълни резервоара. Така ще си избие единствено пътните разходи. Затова обикновено ходим на гости при приятели, на пазар, или пък на заведение там, въобще по някаква друга работа и тогава зареждаме гориво”, коментираха благоевградчани.

Последните данни за повишаване на цените на горивата в РС Македония са от 18 април. Литър дизел струва 82,5 денара, което е около 2,65 лв. Цената на ЕУРОСУПЕР БС-95 е 81,5 денара за литър, което е 2,60 лв., а ЕУРОСУПЕР БС-98 се продава за 83,5 денара, или 2,70 лв.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top