ТРИБУНА

България къса договор с Русия за обмен на тайни

България едностранно прекратява споразумението с Русия за обмен на класифицирана информация.

Такова решение е взело правителството по предложение на премиера Кирил Петков, става ясно от правителствената информационна система. Решението е взето от Министерския съвет на 7 април, става ясно от публикацията в системата. А външната министърка Теодора Генчовска има за задача да уведоми Москва за българското решение.

Споразумението за обмен и взаимна защита на класифицираната информация е подписано през 2007 г., когато България вече в продължение на три години е била член на НАТО. То регламентира както нивата на секретна информация, които могат да обменят двете страни, така и механизмите за предаване и съхранение на тайните.

Споразумението е имало роля при сътрудничеството на българските и руските служби в борбата с тероризма.В момента обаче всякакви контакти на такова ниво между двете държави са прекратени, обясниха представители на службите пред „24 часа“.

От началото на войната на Русия срещу Украйна дипломатическите отношения между София и Москва се изостриха. А на няколко пъти политици от управляващата коалиция отправиха искания към премиера Петков да изгони руската посланичка Елеонора Митрофанова. Засега обаче правителството не предприема тази мярка, въпреки че върна в София за консултации българския посланик Атанас Кръстин с надеждата и Москва да изтегли Митрофанова.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top