СВЯТ

Великобритания планира регулации за някои криптовалути

Великобритания оповести намеренията си да регулира някои криптовалути – част от по-широк план страната да се превърне в глобален център за дигитални плащания, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от  БТА.

Популярността на криптовалутите нарасна неимоверно, поставяйки правителствата по целия свят пред задачата да търсят начин за регулацията им поради опасения, че могат да застрашат финансовата стабилност и да навредят на потребителите.

„Великобритания е отворена за криптобизнеси“, каза Джон Глен, икономически секретар на министерството на финансите.

Министърът на финансите Риши Сунак също поиска от Кралския монетен двор („Роял минт“) да създаде дигитален незаменим токен (NFT) като „символ на перспективния подход, който страната е решена да предприеме“, припомня Глен.

Поддръжниците на криптоактивите твърдят, че технологията ще направи плащанията по-бързи, по-лесни и по-прозрачни, докато скептиците се притесняват, че тя може да бъде използвана за незаконна дейност като пране на пари и да допринесе за въглеродните емисии поради голямата изчислителна мощност, необходима за обработката на транзакциите.

Миналия месец САЩ засилиха правителствения надзор върху дигиталните валути, а законодателите на Европейския съюз се споразумяха по проект, налагащ правила за криптоактивите.

Британското правителството планира да актуализира законите за плащанията, за да включи стейбълкойни – ниско волатилна криптовалута, обвързана с резервен актив, за да насърчи емитентите и доставчиците на услуги в сектора да оперират и растат, добави Глен.

Стейбълкойните обикновено са обвързани с долара или стоки като златото, което прави стойността им по-стабилна в сравнение с нормалните криптовалути като биткойна.

„Това също така ще даде увереност на потребителите да използват услуги за разплащане със стейбълкойни“, каза Глен, без да уточнява кои стейбълкойни ще попаднат под обхвата на регулациите.

Има повече от 200 виртуални валути, определяни като стейбълкойни. Две от най-често срещаните са „Тедър“ (Tether) и “ Ю Ес Ди койн“ (USD Coin).
Те често се използват за плащане на борсови такси за търговия с криптовалута или за трансгранични плащания.

Британският министър на финансите възложи на Кралския монетен двор да създаде незаменим токен до лятото. Токените използват версия на технологията за криптиране, известна като блокчейн, за да създават единствени по рода си цифрови обекти като произведения на изкуството или спортни сувенири, които понякога се продават за милиони долари.

Също така се проучва идеята за използване на криптотехнология за издаване на британски ценни книжа.

Правителството сега обмисля „регулиране на по-широк набор от криптодейности, включително търговия с токени като биткойн“, а консултации по темата се очакват по-късно през годината, завърши Глен.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top