СВЯТ

Румънски политолог: Румънското пристанище Констанца става важно заради войната в Украйна

Румънското пристанище Констанца има стратегическа важност както за силите на НАТО, така и за обмена на стоки и ресурси, смята румънският политолог Овидиу Раекци, цитиран от сайта Зиаре.

Той обяснява в публикация във Фейсбук защо е важна ролята на черноморското пристанище Констанца в настоящата ситуация, предаде БТА.

„Мариупол, Одеса и Констанца бяха до началото на руската инвазия в Украйна три от най-важните пристанища, чрез които излишъкът от зърнени храни в свръхплодородния регион на чернозема тръгват към безплодния регион на пясъците в Близкия изток и Африка“, коментира той.

„Това е не само добър бизнес, но и стратегически обмен на ресурси, тъй като без зърнените храни около Черно море регионът на пясъците щеше да бъде дестабилизиран от глад и щеше да генерира войни и вълни от бежанци“, посочва още той.

Раецки подчертава, че след като Мариупол и Одеса са блокирани или разрушени от руската инвазия, Констанца е поела по-голямата част от товара на зърнените храни от Украйна към Азия и Африка. „Един жест на нормалност, отговорност и солидарност с украинските фермери“, отбелязва политологът.

„Ако добавим отбранителната стойност на Констанца за НАТО във въздушен и морски план, става очевидно, че това е определящата стратегическа точка на Румъния през 21-и век“, подчертава той.

Тази седмица украинското министерство на земеделието съобщи, че Украйна води преговори с Румъния за превозването на земеделския й износ през пристанище Констанца, след като руската инвазия блокира украинските пристанища.

Украйна, един от водещите износители на зърно и растителни масла в света, има достатъчно складови наличности, за да задоволи хранителните си нужди за две години, но ще загуби 1,5 милиарда долара на месец от износ на земеделска продукция заради руската инвазия, посочи министерството, цитирано от Ройтерс.

Същевременно един от основните сътрудници на руския президент Владимир Путин предупреди, че от днес Русия, която е важен износител на пшеница, може да ограничи износа само до „приятелски“ страни в контекста на западните санкции срещу Москва след нахлуването в Украйна.

„Ще доставяме земеделски и хранителни продукти само на нашите приятели. За щастие имаме приятели и те съвсем не са в Европа или Северна Америка“, заяви Дмитрий Медведев, бивш премиер на Русия, а в момента заместник-председател на руския Съвет за национална сигурност.

Русия в момента доставя пшеница основно на страните в Африка и Близкия изток. Европейският съюз и Украйна са основните конкуренти на Русия в търговията с пшеница, отбелязва Зиаре.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top