ДНЕС

От 180 до 300 лева за агне за Великден

Между 180 и 300 лева ще платим за цяло агне за Великден тази година, което е с около 3 лв. на килограм отгоре спрямо миналата година. Ако през 2021 г. месото от ферма струваше 7 лв. за кг, в този момент производители искат 10 лв. Става въпрос за живо тегло в рамките на 30 кг, а клането може да стане в касапница срещу 15 лв. на животно, разкриха осведомени.

В големите вериги магазини все още не се предлага масово от традиционното месо за Великден, но такова може да се намери в специализираните обекти за месни продукти. Справка на цените, на които се предлага агнешкото у нас, качена на сайта на Министерството на земеделието, сочи, че спрямо миналата година има 20% ръст на цените. Например, ако миналата година цената на едро на цяло агне е варирала в различните региони в страната от 14 до 16,60 лв. за килограм, тази година стига до 20 лв. за кило. Най-високата цена на бут в момента е 23 лева, а преди година е била 19 лева. Плешката пък скача от 17 на 21 лева.

Значително по-евтино може да се намери агнешко в магазините на столичния Женски пазар. В момента цялото агне там се продава по 13 лева за кило, а животното излиза около 13 килограма. Търговците твърдят, че произходът на месото е български, от Кърджали. Предлагат също агнешки бут за 14 лева за кило и плешка по 12 лева килото. В друг обект, отново на пазара, обаче агнешкото стига почти 20 лева за кило.

Подобна е ситуацията и с яйцата, които, макар и със стотинки, са по-скъпи тази година. Те вече са по 35 ст. за брой, а преди година най-скъпо са се продавали по 28 ст. за брой. Така кора с 30 яйца в момента излиза 10,50 лв., а преди година е струвала 8,40 лв. Според птицевъди обаче в търговската мрежа ще плъзнат както всяка година и евтини полски яйца, които ще подбият цената на българските. В магазините в момента се предлагат основно български.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top