ТРИБУНА

НАП не е открила проблеми с доставката на горива през последните седмици

Агенцията извършва проверки и на продажбата на хранителни продукти – олио, захар, брашно, зърно

Националната агенция по приходите не е открила и не е забелязала да има проблеми с доставката на горива през последните седмици. Това заяви зам.-изпълнителният директор на агенцията Георги Димов пред парламентарната подкомисия за защита на потребители и ограничаване на дейността на монополите. Димов отговори на няколко въпроса на депутатите, преди комисията да се закрие за медии заради чувствителността на информацията.

Димов изнесе данни, че на 28 февруари в страната са били продадени около 2 млн. литра бензин, около 9 млн. литра дизел и около 1,5 млн. литра пропан-бутан. На 1 март съответно са продадени 1,8 млн. л бензин, 8,5 млн. л дизел и 1,5 млн. л пропан бутан, а на 2 март – количествата трябвало да се умножат по две. По време на почивните дни – 3-и и 4-и март, както обикновено потреблението е засилено, но от 6-и март досега продажбите са нормални за периода. Потреблението на горива през тази година е по-високо, отколкото през 2021 г.

От началото на годината до 10 март НАП е проверила около 60 млн. литра освободено за потребление гориво в данъчните складове и 10 млн. гориво с отложено плащане. При отклонение, съмнение или рисково поведение на дружествата са наложени над 50 обезпечителни мерки. „Няма как да взема отношение дали се наблюдават някакви отклонения от пазарното поведение на участниците на пазара“, отговори на въпрос Димов.

Той успокои, че агенцията е много технически обезпечена, има информационна система за контрол на горивата, достъп до електронните системи за фискална памет, касови апарати, движения между данъчните складове в България. Спрямо Европа сме доста добре при контрола на горивата и превенция на отклонение от данъчно облагане, миналата година имаме повишение на събираемостта на акцизи и ДДС.

Депутатите попитаха и за състоянието на държавния резерв, но Димов отказа да отговори, тъй като това не може да се коментира публично. Следва закрита част на състоянието на комисията, на която подобни въпроси ще бъдат обсъдени.

НАП в момента извършва проверки и на бързооборотни стоки като олио, захар, брашно, яйца, зърно. „Не е приоритет и не е вменено на НАП да контролира цените на който и да е продукт, но ако има отклонение от данъчно облагане, данъчна измама агенцията ще вземе отношение, ежедневно това се следи и анализира и се предприемат мерки“, уточни зам.-директорът на приходната агенция.

„Никой не беше подготвен за това, което се случи в събота в едн определена търговска верига с цената на олиото. За да не се повтаря това, имаме възложени проверки нормална ли беше тази цена, отговаря ли на нормална търговска практика, ще го съобразим с промоция, количество, конкретно дружество. В момента извършваме проверки в 28 областни града, ще разширим и в по-малки градове по възможност. Според нас е правилно, че присъстваме и изискваме документи за произход, за себестойност, цена на придобиване, амортизации, производствени разходи, цена на продажба“, обясни Димов.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top