СВЯТ

Как Путин ще търси начин да спаси имиджа си

Освен ако руските войски не превземат Киев, Украйна ще оцелее също като Финландия при инвазията на Сталин през 1940 г.

Дори и най-лошата война приключва в даден момент. Понякога, както през 1945 г., единственият изход е борба до смърт. Обикновено обаче войните приключват със сделка, която не удовлетворява страните изцяло, но поне слага край на кръвопролитията, пише журналистът Джон Симпсън от Би Би Си в коментар за медията.

Дори след най-лошите и горчиви конфликти двете страни постепенно възвръщат старите си, не толкова враждебни отношения.

Оптимистичният вариант е да видим началото на този процес между Русия и Украйна. Обидата, основно от страна на Украйна, ще продължи с десетилетия.

Според Симпсън и двете страни искат и се нуждаят от мир: Украйна, защото градовете й понесоха ужасни удари, и Русия, която според украинския президент, е пожертвала по-голям човешки и материален ресурс, отколкото при своите агресивни войни в Чечня, въпреки че това е невъзможно да се потвърди със сигурност.

Никой обаче няма да подпише договор за мир, който вероятно би довел до собствения му провал.

По всичко личи, че руският президент Владимир Путин е започнал да търси начини да спаси имиджа си. Украинският президент Зеленски вече показа забележителни способности като дипломат, както и ясно желание да каже и направи това, което е приемливо за него и хората около него. За него основната цел е една – да се увери, че Украйна ще излезе от тази ужасяваща ситуация като обединена и независима страна, а не провинция на Русия, както първоначално Путин мислеше, че може да направи.

Украинският държавен глава Володимир Зеленски

Украинският държавен глава Володимир Зеленски

За президента Путин всичко, което в момента има значение, е да обяви своята победа. Независимо, че всеки в администрацията му ще разбере, че Русия всъщност е понесла поражение в тази ненужна инвазия. Без значение, че около 20% от руснаците, които знаят какво наистина се случва в света, ще разберат, че Путин заложи на фантазия и загуби, пише още Симпсън.

Битката ще бъде за подкрепата на онази част от населението, което обикновено вярва безусловно на казаното по държавната телевизия – дори когато има моменти като внезапното появяване на екрана на необикновено смелата телевизионна редакторка Марина Овсянникова с плакат, на който пише, че всичко, което чуват хората, е пропаганда.

Какво обаче може да направи Путин, за да излезе от тази катастрофална война, а едновременно с това да изглежда добър в очите на хората?

Според Симпсън първото е уверение, може би дори вписано в конституцията на Украйна, че страната няма намерение да се присъедини към НАТО в обозримото бъдеще. Зеленски вече подготви пътя за това, като призова НАТО да направи нещо, с което организацията не можа да се съгласи (да затвори небето над Украйна за полети). След това украинският президент изрази своето разочарование от решението на алианса, както и своята неувереност, че присъединяването към НАТО си струва.

НАТО поема срама, с който лесно може да се справи, а Украйна получава свободата да прави това, което сметне за добре.

„Но това е лесната част“, пише Симпсън.

По-трудно ще бъде да се подходи с неотложната амбиция на Зеленски и Украйна за присъединяване към Европейския съюз – към което Русия е почти също толкова враждебно настроена. Въпреки това по този въпрос също може да има пробив. Най-трудното за преглъщане от страна на Украйна ще бъде откровената руска кражба на украинска територия, в пълно нарушение на международния договор, който Русия е подписала за защита на украинските граници.

По думите на Симпсън загубата на Крим през 2014 г. е нещо, което Украйна може да се наложи официално да приеме. Освен това Русия очевидно възнамерява да се задържи в районите в Източна Украйна, които вече са почти напълно под неин контрол – и може би дори повече.

През 1939 г. Сталин нахлува във Финландия, която някога е била част от Руската империя. Той е бил сигурен, че неговите войски ще я превземат за отрицателно време – също както Путин смяташе за Украйна и настоящата война. Генералите на Сталин, уплашени за своя живот, го уверили, че е прав. Обаче не е бил.

Зимната война се проточва до 1940 г. Съветската армия е унижена, а Финландия извоюва своята оправдана национална гордост за съпротивата срещу Москва.

Страната губи територия, защото диктатори като Сталин и Путин трябва да излязат от подобни конфликти като победители. Въпреки това Финландия запазва най-важното и най-непреходното нещо: своята пълна независимост като свободна нация. А Украйна отблъсна толкова много руски атаки и накара силите на Путин да изглеждат слаби и неефективни. Освен ако руските войски не превземат Киев, както и други части от Украйна, страната ще оцелее, както Финландия през 1940 г., пише още журналистът от Би Би Си.

Загубата на Крим и части от Източна Украйна би била горчива, незаконна и напълно несправедлива. Владимир Путин ще трябва да започне да използва много по-сериозни оръжия, дори повече от тези към момента, ако иска да излезе начело в този конфликт. Но както стоят нещата към третата седмица на бойните действия, никой не може сериозно да се съмнява кой ще бъде победителят във войната.

Превод: Димитрина Гюмова

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top