СВЯТ

ИЗВЪНРЕДНО! Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши идва на посещение в България

По покана на министър-председателя Кирил Петков на посещение в София ще пристигне европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. В рамките на визитата й днес Кьовеши и Петков ще се срещнат, за да обсъдят приоритетите на правителството за борба с корупцията и за съдебна реформа. Тема на разговор ще бъде и взаимодействието между двете институции.

Преди седмица министър-председателят Кирил Петков обяви, че Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, така че сигналите от МС ще постъпват директно към европрокуратурата, без да има посредници. Според Петков тези нови отношения между двете институции ще дадат възможност изключително експедитивно да бъдат изпращани сигнали, свързани с корупция и злоупотреба с европейски средства.

Припомняме, че през декември 2021 г. 4 проверки за злоупотреба със евросредства бяха възложени на КПКОНПИ от екипа на Кьовеши. Тогава главният прокурор на Европейската прокуратура (ЕП) Лаура Кьовеши и тогавашният председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров подписаха Споразумение за сътрудничество между прокуратурата и Комисията. Споразумението цели да бъде ускорен процесът на сътрудничество и обмен на информация, в рамките на установените правомощия на двете институции.

При разследването на престъпления от компетентността на ЕП, които засягат финансовите интереси на Съюза и са извършени от лица, заемащи висши публични длъжности, органите на Комисията – дирекция „Противодействие на корупцията“, действат под непосредственото ръководство на съответния български европейски делегиран прокурор. КПКОНПИ ще предоставя на Европейската прокуратура пълна информация за установени корупционни престъпления. В споразумението е посочено, че „Комисията информира без ненужно забавяне ЕП за всяко престъпно поведение по отношение на което би могла да упражни своята компетентност“. Европейските прокурори могат да възлагат на антикорупционната дирекция извършването на предварителни проверки, както и да упражняват контрол в тази насока.

Освен в наказателното производство, взаимодействието ще се осъществява и при отнемането на незаконно придобито имущество. /БГНЕС

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top