ТРИБУНА

Хотелиерите ще получат парите за бежанците следващата седмица

От следващата седмица ще започне изплащането на 40-те лева за настанен бежанец в помощ на родните хотелиери. Това съобщи министърът на туризма Христо Проданов по време на изслушване пред ресорната комисия. Средствата ще бъдат осигурени от Министерството на вътрешните работи по линия на хуманитарната помощ.

Към момента държавата е предприела мерки за подпомагане на хотелиерите, които предоставят подслон на пристигащите в страната украински бежанци. По думите на министър Проданов сумата от 40 лева е достатъчна, за да покрие основните нужди. Бяха обсъждани оферти с представителите на бранша като цените варираха от 20 до 160 лева, коментира той. След проведени разговори с родни хотелиери е станало ясно, че приетите средства са напълно достатъчни.

Мярката важи за украинските граждани, които са подали документ за един от двата вида статут – за временно убежище или за бежанец. В първия случай постъпилите украинци ще могат да пребивават на територията на България в рамките на една година, а във втория – без ограничение.

Независимо от статута, мигрантите имат право на работа у нас.

Министър Проданов подчерта, че никой не трябва да печели на гърба на мигрантите. Държавата иска да покрие разходите на хотелиерите, а не някой да печели от тази ситуация, допълни той.

Според  председателя на ресорната комисия Илин Димитров

22 676 украински бежанци са потърсили убежище в страната ни.

Приблизително 9000 от тях са деца. Относно предстоящия летен сезон ресорният министър изтъкна, че допреди началото на военните действия в Украйна резервациите са вървели добре.

„По наша информация резервациите към онзи момент бяха с 20% повече в сравнение с миналата година по това време“, констатира Проданов. Все повече туристи от враждуващите страни обаче отменят резервациите си у нас и това ще продължава да се случва, ако конфликът не бъде прекратен по-скоро, категоричен е той.

Към момента туристическото ведомство работи усилено върху компенсиране на потоците от руски и украински туристи. Министерството ще рекламира България като туристическа дестинация пред съседните пазари – Северна Македония, Сърбия и Румъния. За поредна година държавата ще разчита основно на български туристи.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top