СВЯТ

Откриха обесен руски олигарх, роден в Украйна

Роденият в Украйна олигарх Михаил Уотфорд е намерен мъртъв в дома си при необясними обстоятелства, съобщи полицията в Съри.

Британските разследващи смятат, че смъртта на 66-годишния Уотфорд, който направи богатството си от нефт и газ след разпадането на Съветския съюз, е необяснима, но в същото време те казаха, че не се смята, че е подозрителна, пише The Guardian, цитиран от Dir.bg

Новината идва в момент, когато световното внимание се фокусира върху олигарсите в Обединеното кралство, за които се смята, че са членове на вътрешния кръг на Владимир Путин, след инвазията на Русия в Украйна.

Няма обаче данни, че Уотфорд е бил обект на подкрепяни от Великобритания санкции поради близостта с Путин, или пък руска операция.

Полицията в Съри съобщи, че тялото му е открито в понеделник на адрес близо до Вирджиния Уотър, между Слау и Уокинг, западно от Лондон.

“Обадиха ни се около обяд в понеделник, 28 февруари, след съобщения за откриване на мъжко тяло на адрес в Портнал Драйв, Уентуърт”, каза говорител на властите.

“Извикана е линейка, но мъжът, който е на около 60 години, за съжаление е обявен за мъртъв на място. Неговите близки са наясно и са подкрепени от специално обучени служители. Води се разследване на обстоятелствата около смъртта, но към момента не се смята, че има някакви подозрителни обстоятелства”, добави той.

Уотфорд е роден като Михаил Толстошея в Украйна през 1955 г., по време на съветската епоха на страната. Той беше известен като Миша и, според Sunday Times, променя фамилията си, след като се мести в Обединеното кралство. Първоначално се установява в Лондон, където живее със съпругата си от Естония Джейн, преди да се премести в Съри.

Изданието съобщава, че Уотфорд смята, че детството му, прекарано в “голям апартамент с четири спални с баня и кола”, е било много удобно в Украйна от съветската епоха. “По отношение на лукса, [това] беше еквивалент на пътуване с самолет сега”, каза той пред вестника през 2015 г.

Твърди се, че майка му, за която “Сън” съобщава, че е живяла в съседен апартамент във вилата му и е била у дома, когато тялото му е намерено, е настоявала да пази съветската си лична карта в сейф. “Тя силно вярва, че комунистите ще се върнат в Русия и Украйна. Междувременно тя се радва на скромно харчене на парите на сина си капиталист… И ние се молим мечтата й никога да не се сбъдне”, каза Уотфорд пред Sunday Times.

Според вестника той има три деца: Майкъл, негов син от първия му брак; Мишел – дъщеря му с Джейн; и най-младият им син Александър.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top