СВЯТ

Гърция май рязко ускори строежа на още 2 реактора в АЕЦ “Козлодуй”, след като поиска наш ток за 20 г.

Според вицето Асен Василев дългосрочен договор с Атина елиминирал бизнес риска пред нова атомна централа

Готовност на Гърция да купува български ток с дългосрочен договор за поне 20 г. рязко ускори изграждането на нови ядрени мощности у нас.

Гръцкият “апетит” към българска електроенергия е бил изразен по време на срещата на вицепремиера Асен Василев с премиера Кириакос Мицотакис през миналата седмица.

А в неделя по Нова тв Василев заяви: Започнахме разговори с Гърция за изграждане на нова ядрена мощност, която да бъде ползвана от Гърция по дългосрочен 20-годишен договор.

И добави, че ще се действа бързо, защото се премахвал бизнес рискът пред новата централа, щом има купувач на електроенергията. Василев каза още, че България, която е акционер в терминала за втечнен газ край Александруполос, ще стане акционер и в пристанището там и така

ще получи излаз

на Егейско море

Вицепремиерът не уточни къде ще се строи новата ядрена централа – дали ще се продължи с проекта “Белене”, ще се правят ли два нови реактора в АЕЦ “Козлодуй”, или ще се избере съвсем нова площадка. Но преди няколко седмици премиерът Кирил Петков заяви, че проектът “Белене” не е икономически изгоден, и го оприличи на локва, в която се наливат пари пак и пак, но си остава локва.

Енергийни експерти коментираха, че за България ще е добре и изграждане на два нови реактора в съществуващата атомна централа, и довършване на “Белене”.

Но ако се търси бързина на проекта, то тогава АЕЦ “Козлодуй” била по-подходяща, защото там вече има лицензирана прощадка за нови мощности.

Работната група, която оценяваше може ли да се построят нови реактори в „Козлодуй“, е предала доклада си на 31 май м.г. Тогавашният служебен министър на енергетиката Андрей Живков обаче е поискал отлагане с два месеца за евентуално решение – до 31 юли. Но и след тази дата не стана ясно дали такова е взето, не бе огласен и докладът.

Че е по-подходящо да се продължи с проекта “Белене”, смята Богомил Манчев – председател на “Булатом”. Категоричен е, че още в края на това десетилетие там може да има работещи блокове. А на площадката на АЕЦ “Козлодуй” можело да се построи един нов блок, който не бил достатъчен. Освен това според Манчев изграждането поотделно на VII и VIII блок в „Козлодуй ще оскъпи процеса. Оптимизиране на цената можело да се направи, ако двата реактора се правят едновременно.

Гърция май рязко ускори строежа на още 2 реактора в АЕЦ “Козлодуй”, след като поиска наш ток за 20 г. (ГРАФИКА)

 

“Булатом” има съвсем ясна позиция – до 2040 година, когато се очаква да спрат въглищните централи, ни трябват четири ядрени блока, заяви Богомил Манчев. Той припомни, че животът на V блок на АЕЦ “Козлодуй” е до 2047 г., а на VI – до 2051-а.

Реактори от най-модерното трето поколение, можело да бъдат предоставени не само от руснаците, а и от Франция. САЩ имали известни проблеми с технологията, а Китай бил икономически неприемлив вариант. По тези причини Манчев твърди, че единствен източник на ядрена технология след санкциите срещу Русия остава Франция. По думите му има възможност да се използва наличното оборудване, купено за “Белене”, и на нейната площадка да се изгради нова мощност без участието на “Росатом”. Така можело французите да доставят турбини “Арабела”, които да се монтират на двата блока в “Белене”, както и да инсталират автоматиката.

Шефът на “Булатом” разясни, че вече не е възможно прилагането на хибридна технология, при която първоначално да се ползва ядрено гориво от руснаците, а след няколко години да се доставя от американската “Уестингхаус”.

Експерти в енергетиката твърдят, че

най-бавният

начин би бил да

се избере съвсем

нова площадка

за ядрена мощност. Защото това щяло да отнеме поне 10 г. само за проучване и лицензиране на проекта, след което евентуално да започне строителство.

Как, кога и къде ще се изгражда нова ядрена мощност, трябва да реши правителството. Стъпките са ясни – избира се технология, прави се проектна компания. Ако тя е собственост на БЕХ, държавата трябва да каже как ще финансира изграждането. Следва разрешение от Агенцията за ядрено регулиране да се работи по техническия проект на доставчика. До този момент би трябвало да е структурирано финансирането, което обикновено се осигурява от няколко банки.

Колкото до ядрения отпадък от сегашната централа и новите мощности, Министерството на енергетиката работело по актуализацията на стратегията за отработеното ядрено гориво. Очаква се да е готова до края на годината. Дотогава АЕЦ “Козлодуй” ще продължи да го връща в Русия, като засега никой не е казал, че има проблеми.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top