СВЯТ

Ракетна атака по Киев, експлозии разтърсиха небето над украинската столица

Няколко експлозии разтърсиха Киев рано тази сутрин. На фона на очакванията за масивен руски удар властите съобщиха, че са неутрализирали нападение с балистични и крилати ракети.

Малко след 4 часа сутринта българско време опозиционният беларуски канал “Некста” разпространи информация за два взрива в Киев в промеждутък от няколко секунди. Той цитира заместник-министъра на вътрешните работи Антон Геращенко, според когото столицата е нападната с крилати и балистични ракети.

“Украинските въоръжени сили свалиха руски летателен апарат, който при падането си се е врязал в жилищна сграда и я е запалил”, казва Герашченко. Първоначално изтече информация, че е свален изтребител, но самият вътрешният министър е цитиран да съобщава само за прихваната крилата ракета.

В следващите минути социалните мрежи се изпълниха с клипове от улиците на Киев. От тях се виждат взривове в небето и горяща жилищна сграда, върху която е паднала свалената ракета. В момента там тече спасителна операция. Кметът Виталий Кличко съобщи, че има трима ранени, двама от които – тежко. Самата сграда може да рухне всеки момент.

По-рано днес президентът Володимир Зеленски съобщи, че в навечерието на офанзивата в Киев са проникнали руски военни групи за саботаж.

Около 5 часа българско време каналът “Белум Акта” разпространи кадри, според които украинската ПВО е прихванала успешно най-малко 6 крилати и балистични ракети.

Киев и още няколо големи украински градове прекарват напрегната нощ. Голяма част от хората в столицата спят в метрото в търсене на по-сигурно място в очакване на ракетния обстрел. За руска атака се подготвят още Суми, Чернигов, Херсон, Житомир и Харков. Инвазия очакват също Одеса и Виница, като и в двата града са включени сирените за въздушна тревога.

Информация за нанесен ракетен удар идва от украински граничен пост в Запорожка област. Първоначалните данни сочат, че има жертви.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top