ТРИБУНА

МОН с нов подход при подбор на преподаватели

Нов подход за подбор на учителите ще бъде основна тема в хода на обсъждането на предстоящите промени в закона за предучилищно и училищно образование и съответните образователни стандарти, обясни образователният министър акад. Николай Денков пред депутатите от ресорната комисия. С тях ще бъде елиминирана възможността за политическо обвързване на учителските и директорските длъжности, предава “Монитор”.

„Текстовете за деполитизация трябва да бъдат допълнени с по-прецизен запис за критериите и процедурите, по които ще се осъществява подбора на учители и директори, така че да се осигури качество”, заяви министърът. Промените в закона за предучилищно и училищно образование, в които е заложена забрана за осъществяването на политическа и партийна дейност в системата на предучилищното и училищното образование, трябва да бъдат гледани на първо четене в зала в четвъртък. С подготвяните промени те ще бъдат надградени и разписани по-подробно.

Новости ще има и в наредбата, която регламентира начина, по който се подготвят учителите. “Дигиталните умения не са най-големия проблем. Има друг тип дейности, в които изпитват затруднения – когато срещат агресия от учениците, работа с родители, работата с деца, чийто майчин език не е български. Ще поискаме менторството да бъде по по-системен начин, за да може всеки един учител, като влезе в системата да получи повече подкрепа от по-опитен учител”, заяви акад. Денков. По думите ми трябва да се потърси възможност и за по-разнообразни практики, за да могат бъдещите учители да минат и през практическа среда, която не е само в най-добрите училища в България.

Министърът обясни, че от около месец е създадена работна група, която да разгледа причините за слабостите в образователната система. В нея са включени социалните партньори, експерти от МОН. Основната идея е да се запази общата структура на образованието, както е замислена в закона от 2016-а, уточни акад. Денков.Той посочи, че там има добри примери като двустепенното образование в гимназиален етап и възможността за профилиране. В закона обаче министърът вижда и слабости в някои важни елементарни – възможността да се инспектират образователните институции, оценката на качеството, възможностите за политизация на част от позициите. Работната група ще разгледа и учебните програми по предмети и етапи, как се работи по тях, броят на учебниците. За целта от МОН подготвят и методиката, която да е съобразена с различните възрастови особеност, темпът, с който се задават новите понятия, времето за повторение, упражнение и усвояване на материала. „Ще предложим предложения за промени, които да „излекуват” тези проблеми в системата”, заяви министърът. Той уточни, че тази работна група ще работи най-активно през летните месеци.

Една от промените, които ще се обсъжда е по-ранното започване на учебната година. Министърът  вече е дал задача на социалните партньори да изпратят свои становища. На база на тях след това идеята ще бъде представена и пред обществото с конкретика кога да започва и приключва учебната година, кога да са ваканциите, за да може да се проведе дебат.

По време на дискусията депутатите повдигнаха въпроса за разделението между хуманитарните и природните науки в университетите и защо едните учени са по-добре финансово подкрепени. Министърът обаче бе категоричен, че няма пренебрежение към тези дисциплини.  Той обаче посочи, че учените в областта на социалните и хуманитарните науки публикуват по-малко в международни статии, въпреки че броят на спиранията в е по-голям спрямо този в другите направления. Затова по думите му не трябва финансирането да се нагажда спрямо тях, а те са търсят мястото си сред световните образни.

Костадин Костадинов от „Възраждане” запита министъра защо МОН има договори с фондация „Заедно в час”, след като акад. Денков е бил част от Управителния ѝ съвет. Министърът обаче обясни, че договорите са сключени още преди да стане министър и след като е встъпил в длъжност не е имало нови. Вече не и част от „Заедно в час”. „Ако знаех, че щях да стана министър, нямаше да вляза в Управителния съвет. Аз бях поканен като предишен министър, учен, преподавател във висше учебно заведение с идеята да им помогна как да си планират работата и да я реализират в ползва на училищата в България. Когато станах министър, си подадох заявката да изляза от УС, за да се избегнат такива въпроси”, заяви акад. Денков.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top