ДНЕС

Времето през февруари: Сняг и до 20 градуса в края на месеца

Седмицата започна с вятър и дъжд, а температурите останаха сравнително ниски.

„Започва тридневно затопляне. Последният по-топъл ден ще бъде в събота, когато температурите ще се движат между 8 и 12 градуса, но бързо следобед ще започне понижение. И ако в столицата температурата е около 8°, то в неделя ще бъде 4°“, каза синоптикът Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

„В неделя ще има слаби валежи от дъжд и сняг в планините. На фона на облачно време ще преминат почивните дни, билата на планините ще бъдат покрити. Така че любителите на белите спортове могат да практикуват своите любими занимания на пистите, но ще има намалена видимост“, допълни Янков.

От другата седмица започва по-продължителен период с повече слънце и сутрешни мъгли.

„В планините ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се движат между 6 до 12 градуса. Така ще е до към 20 февруари. При тези синоптични обстановки много често се задържа мръсният въздух, получава се аномално разпределение на температурите. На по-високите места е по-топло, отколкото в по-ниските. Едно от местата с такова задържане и с увеличение на замърсеността е София. Друго такова място е Русе, но там обстановката се влошава при пренос на въздуха от север и североизток заради промишлените предприятия от Румъния“, коментира синоптикът.

На въпрос защо София и Истанбул се изключват от световните метеорологични карти, Петър Янков отговори: „София се изключва, защото се създават проблеми при чертането на изобари и изохипсите, които внасят смущения.“

„След 25 февруари чувствително ще се повишат температурите. Те ще достигнат 18-20 градуса. Но все пак до 25 март зимата ще показва присъствие“, добави синоптикът.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2022/02/10/vremeto-prez-fevruari-sniag-i-do-20-gradusa-v-kraia-na-meseca.519926

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top