ДНЕС

Краставиците подгониха 8 лева килограма

Краставиците в час от хранителните вериги в страната подгониха баснословните 8 лева за килограм. Снимка в социалните мрежи за ценния зеленчук, съдържащ 95% вода, показа, че в една от най-известните той вече се търгува за 7,15 лева.

Потребители на фейсбук обаче съобщават данни за зарзават от почти 10 лева за 1 кило.

Галопиращата инфлация вдигна цените и на домати, моркови, лук и картофи. Най-обикновена зеленчукова супа или гювеч вече трудно може да се сготви за по-малко от 20 лева, без да се смята цената за електроенергията и продукти като подправките или мазнините.

При плодовете ситуацията не е по-различна – килограм круши е около 5 лева, вносното грозде е почти 8 лева, само сезонните портокали и мандарини „държат“ по-ниски цени – между 2 и 3 лева за килограм в повечето магазини, но често със съмнително качество.

Сиренето твърдо вече няколко месеца не пада под 11 лева за килограм на дребно, а кашкавалът вече се търгува за почти 25 лева. Месото засега остава най-достъпната храна с цени на свинското до 10 лева, на телешкото – до 12, и на пилешкото – до 8 лева за 1000 грама.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top