ТРИБУНА

Кирил Петков призова Иван Гешев сам да се откаже от поста на Обвинител №1

Бих се радвал главният прокурор да си даде сам оставката, за да не се занимаваме с него. Този проблем да се свърши от само себе си. Надявам се, че и той гледа в момента.“

Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков при преговорите за коалиционно споразумение с „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „БСП за България“.

Петков посочи, че на база цели и теория партиите в преговорите са „много обединени“.

 

Премахването на Иван Гешев от поста главен прокурор, промяната на правомощията на главния прокурор, закриване на специализираните съдилища и прокуратури, както и реформа в антикорупционната комисия КПКОНПИ, ще бъдат основните задачи на бъдещата управляваща коалиция. Това стана ясно днес по време на преговорите за коалиционно споразумение в сектор „Правосъдие“

 

От страна на ПП в преговорите участват Кирил Петков, Лена Бориславова, Никола Минчев, Петър Кьосев и Рена Стефанова. БСП е представена от Иван Иванов, Крум Зарков, Таня Найденова, Филип Попов и Явор Димитров.

От ИТН представителите са Александър Рашев, Андрей Михайлов, Ива Митева и Радостин Василев. А от страна на ДБ участват Атанас Славов, Иван Велов, Иван Димитров и Надежда Йорданова.

Първи започнаха изложението си от „Демократична България“.

Висшият съдебен съвет трябва да се състои от съдии, избрани от съдии, заяви доц. д-р Атанас Славов, като посочи, че това е един от приоритетите в съдебната реформа и подчерта, че ВСС трябва да се раздели на две – прокурорски съвет и съвет на съдиите. Той подчерта, че първата и неотложна задача е отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Славов каза, че един от важните въпроси е политическото кадруване във ВСС да спре. Изборът на председателите на ВКС и ВАС не трябва да стават на „маса с бяла покривка“, а пред очите на всички. По думите му, не трябва да има скрити договорености, а да са носители на професионални качетсва, етика и стандарт.

Нужно е да има независим съд, реформа в прокуратурата, която да стане ефективна и демократично отчетна, реформа в регулаторните органи така, че те да престанат да бъдат бухалка на властта, а да действат в обществен интерес, заяви от своя страна Надежда Йорданова.

По думите ѝ е нужна реформа и на антукорупционната комисия КПКОНПИ така, че да води до борба с корупцията, а не да бъде бухалка. Трябва да се осигури по-добър достъп на гражданите до правосъдие.

Специализираното правосъдие трябва да бъде прекратено, заяви Йорданова.

Според ДБ трябва да се използват всички законови механизми да бъде прекратен незабавно мандата на настоящия главен прокурор Иван Гешев и да се намали мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години.

От ДБ искат промяна на правомощията му на законово ниво и да се ограничат само в повдигане и поддържане на наказателно обвинение и всички останали функции максимално да бъдат ограничени. Да бъде въведен контрол на отказите за образуване на предварителни производства.

 

От ИТН подхванаха темата за главния прокурор.

 

„Реформата е належаща, неизбежна и тя ще се случи. Промените във ВСС са най-големият инструмент за въздействие в съдебната власт така че да имаме ефективна и справедлива съдебна власт. Има два инструмента – чрез Закона за съдебната власт и чрез промени в конституцията“, посочи Андрей Михайлов и уточни, че промени в конституцията в момента е „политически трудно“.

Той също обяви, че би трябвало ВСС да се раздели. „По отношение на главния прокурор е изключително наложителна. Имахме възможност на няколко пъти в последния парламент с Иван Гешев да кръстосаме шпаги. А сезирането на КС от негова страна е неприемливо и оронва престижа на съдебната власт. Нужно е да се ограничат правомощията на главния прокурор“, каза още Михайлов.

 

От ИТН повдигнаха и въпроса за частния фалит, за да изчезне фигурата на „вечния длъжник“.

 

Според Ива Митева, председател на 45-ия и 46-ия парламент, трябва да се промени начинът на правене на закони. Тя подчерта, че не трябва да се приемат закони на парче.

„Народното събрание стана за смях със законите, които произвежда“, каза Ива Митева.

 

От БСП настояват за закриване на специализираните съд и прокуратура.

Филип Попов каза какви са предложенията на левицата. Според тях е необходимо да се промени в Законъг з съдебнета власт (ЗСВ), като там се промени текстът, разширяващ правомощията на главния прокурор.

КПКОНПИ от бухалка трябва да стане нормално работещо звено, подчерта Филип Попов.

 

Иван Иванов призова „да бъдем реалисти“ по въпроса за главния прокурор. Той подчерта, че конституционно мнозинство за смяната му едва ли ще се създаде в това Народно събрание. И подчерта, че много може да се свърши чрез промяна на ЗСВ.

 

„Инвеститорите поставяха темата за копупцията. „Думичката“корупция“ в момента е бранд, който е свързан с България. Трябва да сме държавата, която най-бързо е успяла да отстрани най-големия си бич. Ако свалим корупцията на ниво Словения, БВП ще се повиши с 50%“, посочи Кирил Петков. Според него по-голямата част от администрацията не е корумпирана, проблемът бил в определени лица.

 

За реформа на КПКОНПИ говорят и от ПП.

 

Кирил Петков предложи, виждайки единство по повечето предложения, да се изработят общи законопроекти.

 

Лена Бориславова представи част от приоритетите на „Продължаваме Промяната“ в сектор правосъдие. Краткосрочната програма за борба с корупцията включва да има нова парламентарна комисия, която да се занимава с корупцията, която да изготви доклад за дейността на КПКОНПИ и да даде законово основание за смяната на ръководството на комисията. Новата парламентарна комисия трябва да утвърди приоритети и стратегии за работата на КПКОНПИ. Също и да преразгледа информацията за данни за престъпления, извършени от магистрати и внасяне на сигнал до Инспектората на ВСС.

От „Продължаваме Промяната“ предлагат още КПКОНПИ да се раздели на две комисии, като едната да обедини дирекциите за противодействие на корупцията и установяване конфликт на интереси, а втората да се занимава с възстановяването на активи от лица, които не могат да докажат как са се сдобили с имуществото си. Предлага се още КПКОНПИ да може да възлага проверки на НАП и ДАНС, както и да обжалва в съда откази на прокуратурата за образуване на производства по неин сигнал.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top