СВЯТ

Срязана картина на Банкси отива на търг за $ 5 000 000

Почти „самоунищожила се“ картина на британския анонимен уличен графити-художник Банкси „Момиче с балон“ отново е предложена на търг и сега струва пет-шест пъти повече. Очаква се наддаванията да надхвърлят 5 милиона долара.

През 2018 г. творбата беше пусната на аукцион в Sotheby’s за 1 милион британски лири. Веднага след продажбата на картината обаче, още на търга, платното премина през вградено в рамката режещо устройство. След това тя бе преименувана на „Любов в кофата за боклук“ и за няколко години успя да поскъпне почти 6 пъти.

Новата собственичка на бившето „Момиче с балон“, пожелала да остане анонимна, не анулира покупката след „самоунищожението“ на картината. Тя решава да почака известно време и отново да я предложи на търг, надявайки се да получи за нея между 4 и 6 милиона паунда.

Търгът ще се състои на 14 октомври, при това в същата зала, където преди 3 години „Момиче с балон“ се превърна в „Любов в кофата за боклук“.

Междувременно, в края на юни, Банкси изгуби интелектуалните права върху две свои работи – „Плъх с радар“ и „Момиче с чадър“. Причината за такова решение на Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз (EUIPO) е отказът на художника.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top