ТРИБУНА

ДБ отказа среща с БСП, била пиар за Нинова

ДБ няма да отиде на консултациите с БСП за третия мандат.

„Трябва да изберем между представителна демокрация и представление“, каза пред БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„В тези два парламента, които с лека ръка обявяваме за политическа фира, се случва нещо“, смята той.

„В тези парламенти на българската политическа класа й се налага да се научи, че живеем в ново време. Четири партии в рамките на 5% са наредени през един процент. Това означава друга формула, базова, за политическата стабилност. Формула на договарянето. Формула на съвместяването на легитимни интереси“, коментира Иванов.

„Слави се опита да се държи като следващия голям, като следващия спасител, с 65 депутати. Цената е всички да се научим, че вече живеем в епохата на група равноправни субекти“,  каза той.

„Демокрацията е нестабилна именно, за да може политиците да се чувстват несигурни“, заяви още Иванов.
По думите му ще трябва да научим наново думите коалиция и компромис.

Новата култура на споразумяването трябва да съществува при реално равноправие и прозрачност, смята той.

„В следващия парламент трябва да има правителство, което да свърши работа. Не бих казал на всяка цена. Има разумна цена. Всеки трябва да се откаже от претенцията да се опитва той да е големият“, обясни позицията си Иванов.

Запитан задава ли се нов десен проект на Кирил Петков и Асен Василев, Христо Иванов отбеляза, че това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи.

“Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламента, тогава ще анонсират своите решения“, каза Иванов.

В отговор на въпрос може ли Кирил Петков и Асен Василев да влязат в листите на ДБ за изборите наесен, Иванов призова да не се влиза в такива спекулации в момента.

„За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място да бъде разколебано. Ще направим всички разумни действия да не позволим рацзцепление, напротив – да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим“, каза Иванов.

Относно обявената за днес среща с БСП в рамките на консултациите за съставяне на кабинет с третия мандат Христо Иванов поясни, че няма да отидат.

„Тази среща няма предмет. При изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за г-жа Нинова“, посочи той.

Иванов припомни, че е имало възможност чрез предварителни разговори преди държавният глава да връчи третият мандат да се предложи на президента готова формула, но именно на този етап е пропаднал третият мандат.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top