СВЕЖО

Червивите ябълки са по-полезни

В края на лятото ябълките от новата реколта се появяват по рафтовете в големи количества. Колко от тях могат да се ядат на ден и на кого тези плодове са противопоказани по принцип, разкри пред радио Спутник Рима Мойсенко, кандидат на медицинските науки и диетолог.

Според нея пресните ябълки не се препоръчват на хора с диагностицирани заболявания на панкреаса и червата, те могат да ядат тези плодове само когато са изпечени. „Ако говорим за здрав човек с нормална способност да храносмила, тогава червените, зелените и жълтите ябълки са полезни – особено киселите”, уточни Мойсенко.

Съдържанието на витамини и микроелементи в ябълките от всякакви сортове и цветове на кората е почти еднакво, добави диетологът. Според нея, за да не се претоварва храносмилането, е по-добре да се ядат ябълки през първата половина на деня или като следобедна закуска.

„През зимата и пролетта са достатъчни 100 грама ябълки. Сега, когато има възможност да си набавите пресни плодове, 300 грама са нормално количество, което можете да изядете и да подобрите здравето си„, каза Мойсенко.

Ябълковата кора съдържа много полезни вещества, включително антиоксиданти и фибри, ето защо не е необходимо да ги белите, достатъчно е да ги измиете добре.


Лекарят съветва да не изхвърляте ябълката, ако видите червей.

„Ако ябълката е с червей, значи е с отлично качество и не е третирана с нитрати и пестициди. Не я хвърляйте – измийте я добре и почистете поразеното място с нож”.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top