ТРИБУНА

Гърми скандал: Плевнелиев обвини Радев в тежки престъпления

Днес ние сме заплашени от миграционен натиск, днес сме заплашени от огромна нестабилност в собствената си държава, каза той

Видяхме в миналото как президентът погази брутално Конституцията, когато поиска оставките на главния прокурор и действащия министър-председател, въпреки че тя не му дава това право, пише БГНЕС.

Видяхме в миналото как президентът отиде в последните дни на 44 Народно събрание, за да каже, че истинският парламент не е там, а на улицата. С това той не само буквално погази духа и текста на Конституцията, но и демократичната държавност.

Свидетели сме как от ден първи президентът Радев не спазва основния закон в частта, която повелява да бъде президент на всички българи, да ги представлява и да търси баланс между различните групи в обществото.

Свидетели сме как Румен Радев постоянно си измисля различни поводи, води някакви битки срещу измислени от него опоненти, за да удовлетвори амбицията си да властва в държавата.

Като действащ държавен глава пред очите на всички българи поиска оставките на главния прокурор и на министър-председателя, въпреки че няма това право. Той поиска абсолютната власт в държавата.

Днешното действие на държавния глава – да обвърже връчването на мандат за съставяне на правителство с актуализацията на бюджета, не ме изненадва по никакъв начин. Изненадва ме, по-скоро, мълчанието на „Демократична България“, „Има такъв народ“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ДПС и БСП, които, въпреки че са свидетели на поредното изнудване на духа и текста на Конституцията от страна на президента Радев, отново и отново мълчат. С това по никакъв начин не помагат в битката за развитието и опазването на нашата демокрация.

Президентът Радев няма право да поставя такива условия, той няма право да изнудва Народното събрание. Единственото, което той трябва да направи е да следва конституционната процедура.

Изключително важно е да се разбере: ние сме в конституционна процедура – избор на действащо правителство. По никакъв начин тя не позволява на държавния глава да изнудва политическите партии с различни изгодни на него странични действия.

Конституцията много ясно е разпоредила какъв е пътят. Духът на Конституцията задължава президента Радев, независимо от неговите интереси, които трябва да отидат на заден план. Неговото преизбиране тук не е важно. Неговите измислени битки не са важни. Важно е България да има час по-скоро действащо правителство и държавният глава е длъжен да съдейства за това.

Държавният глава има право на консултации, но отново искам да подчертая: президентът Радев, ако поне мъничко искаше да надгражда българската демокрация и да търси баланс между институциите, трябваше да действа по коренно различен начин.

Първо, той не може да се заиграва с една или друга политическа сила. Румен Радев е единственият български държавен глава, който отиде на пленум на БСП като действащ президент.

Той не може по никакъв начин да не спазва Конституцията и законите. За съжаление, Радев многократно не спази Конституцията. Като говорим за закони, той не спазва не само Конституцията, но и закона за Консултативния съвет за национална сигурност, който го задължава на всеки три месеца да свиква най-висшия орган по сигурността в държавата.

Нещо повече, бих казал, че президентът Румен Радев тотално обезсмисли Консултативния съвет по национална сигурност и това е едно от неговите големи престъпления срещу българската държавност. Той обезсмисли КСНС само защото на него не му изнася, тъй като КСНС е орган за търсене на съгласие по стратегически важни теми за България, а какво е по-важно от сигурността.

Днес ние сме заплашени от миграционен натиск, днес сме заплашени от огромна нестабилност в собствената си държава. Бизнесът е лишен от парите, които му се полагат по Европейския план за възстановяване заради арогантността на президента Радев, който спря подаването на този план в ЕС.

След това посочи собствен вицепремиер, който трябваше да създаде такъв план, но и тук видяхме тоталния провал на служебното правителство на Румен Радев, което не свърши нищо и практически лишава от пари българския бизнес.

Какво да говорим за цяла Северна България, която се ентусиазира от финансирането и намирането на решение за строителството на АМ „Хемус“, а сега се оказа дълбоко излъгана.

Президентът Радев и неговото правителство спря магистралата и иззе парите, които бяха предназначени за нея.

Време е Румен Радев да понесе отговорността за действията си, които са против българската държавност и които многократно нарушиха Конституцията.

Време е да излезем и да кажем ясно: обвързването на личните интереси на преизбирането на Радев с процедурата за съставяне на правителство на България е поредното брутално нарушаване на Конституцията, срещу което трябва да се изправим.

blitz.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top