ДНЕС

Спират изграждането на правителствения комплекс

Правителството реши да бъдат спрени всички действия и процедури, свързани с изграждането на нов правителствен комплекс на територията на „София тех парк“ АД (СТП АД) от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД (ДКК ЕАД) до обединяване на всички заинтересовани ведомства около конкретната нужда от строителството му. Новината идва няколко дни след като икономическият министър Кирил Петков обяви, че дава проекта за новите сгради на властта на прокуратурата.

 

 

Ще бъде създадена Междуведомствена работна група, към министъра на икономиката, в състав всички заинтересовани ведомства, която да изследва необходимостта и целесъобразността от строителството на нов правителствен комплекс, съобщиха от правителственият пресцентър.

Работната група ще разгледа конкретните изисквания за работни и поддържащи дейността помещения, тяхното разпределение и други специфични особености, необходими за изработване на функционален идеен проект и да представи доклад от дейността си пред Министерския съвет с цел окончателно взимане на решение.

Правителството оправомощава министъра на икономиката да сведе до знанието на ДКК ЕАД и „Монтажи“ ЕАД така приетите решения и да възложи на ДКК ЕАД предприемането на необходимите действия, за ограничаване потенциалните вреди за държавата, както и за нейните дъщерни дружества.

„Не мога да открия причина да бъде издигнат правителствен комплекс в Тех Парк.  Имаме много други приоритети, в които да вложим 190 млн.лева“, заяви преди седмица служебният икономически министър. Петков определи начин, по  който е бил възложен проекта като странен, защото е бил без търг и поръчка. Окава се, че „Държавната консолидационна компания“ го възлага на държавната фирма „Монтажи“, а тя – на трета фирма. Задачата й включва три аспекта – да проектира, строи и осъществи надзор на сградата. Бъдещето на този проект е той бъде прекратен, въпросът е как да се върнат парите“, коментира тогава Петков.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top