ДНЕС

Масови арести за търговия с вот

Полицейска акция с цел предотвратяване на купен вот се провежда в ромския квартал в Казанлък и в Стара Загора. На 129 лица са съставени протоколи за предупреждение.

Образувани са 10 проверки по сигнали за купуване на гласове и едно досъдебно производство. Извършена е проверка на 15 заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити. С цел предотвратяване на възможността за корпоративен вот са проверени 29 собственици на фирми, съобщава „Нова телевизия“.

За шест дни полицията в старозагорско е проверила 1600 МПС и 2300 лица. Установени са 11 души, обявени за издирване. Разкрити са и 18 други престъпления. Издадени са 320 предупредителни протокола.

В Руен пък раздават купони за хляб срещу бюлетина в урната. Мъжът, предлагащ насъщния срещу вот за определена партия, вече е задържан.

След акцията на МВР е образувано бързо досъдебно производство за злоупотреба с политическите права, а „хлебарят“ е разпитан пред съдия. Той разказал кой е кандидат-депутатът в региона, който го е вербувал. Работата по случая продължава.

Същия ден, 6 юли, но в Кърджали МВР тръгва по следите на трима търговци на гласове – служители в местното горско стопанство. Те предлагали дърва за огрев срещу бюлетина за определена политическа партия. Тримата са задържани, а пред разследващите разказали, че били принуждавани от началника си да „пазаруват“ вот срещу дърва.

Освен това, не за първи път шефът им ги ангажирал политически. Преди месеци ги карал да ходят и на протести. Предстои разпит на местния директор на горското стопанство.

Задържан за купен вот има и в Пловдив. Там 50-годишен мъж е арестуван, а у него са намерени 40 листа А4 със саморъчно написани имена на лица, ЕГН, номера на лични карти и адреси, според източници на bTV.

Според разследващите той е предложил и дал имотна облага с цел да се гласува за определена политическа партия. Образувана е предварителна проверка.

Отново в Пловдив се проверява сигнал, че чрез ръководството на общинското предприятие „Чистота“ ще бъдат събирани гласове срещу 100 лева на човек, за да гласуват за определена партия. Ще се установи дали служителите му наистина са събирали лични данни, които са предавали на ръководството.

Белезници за купувачи на вот и в Бургас. Там четирима души са задържани, потвърди директорът на ОД на МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

„Бяха извършени процесуално-следствени действия по претърсване и изземване. Образувани са досъдебни производства по чл. 167, ал. 2 от НК за престъпление против политическите права на гражданите“, информира Калоянов.

Трима от арестуваните са от квартал „Победа“.

Арестуваните са познати като лидери в ромската махала на Бургас. Арестите са извършени на три адреса на улица „Московска“44, „Вълко Пушков“ и „Тамара“51. Иззети са списъци и лични данни на различни лица.

Единият от задържаните Сергей Страхилов живее в една от най-луксозните къщи на улица „Тамара“. Негова роднина от съседния имот заяви, че той работи към пристанището:

„Не мога да разбера какво толкова стана-убийство ли? Човек ли умря. Нищо не знаем. Изкарвате, че гласове купувал. Имате ли доказателства-черно на бяло?“

В „Победа“ има засилено полицейско присъствие. Районът на арестите бе отцепен, а роми скандираха: „Махайте се!“.

Операцията се провежда на територията на целия бургаски регион и до края на деня се очакват и други арести, уточниха от областната дирекция на МВР.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top