СВЯТ

70 години на трона: Великобритания готви юбилейни тържества за кралица Елизабет Втора

Военен парад, танци, гигантски дракон, циркови изпълнения: Великобритания се готви да отбележи догодина 70-годишнината на кралица Елизабет Втора на трона – най-дългото властване на британски монарх, предаде Франс прес.

Деветдесет и пет годишната Елизабет Втора се възкачва на престола на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща си крал Джордж Шести. Коронацията й – първата, предавана по телевизията, е повече от година по-късно, на 2 юни 1953 г.

Общо над 5000 военни, артисти, ключови служители и доброволци от цяла Великобритания и Британската общност ще вземат участие в юбилейните тържества в неделя, 5 юни, в централната част на Лондон, след дълъг празничен уикенд.

Това ще бъде кулминацията на едногодишни чествания със събития, организирани в цялата страна.

„След пандемията уикендът по случай платинената годишнина ще предостави възможност страната да се оживи и обнови, изразявайки оптимизъм и увереност“, заяви Никълъс Колридж, един от организаторите, представяйки програмата. „Това ще бъде нещо като церемония по отварянето на Обединеното кралство след период на несигурност и премеждия“, допълни той.

Празненствата – едни от най-важните за последните десетилетия, ще разкажат историята на рекордното властване на Елизабет Втора и на обществото, претърпяло дълбоки промени през този период.

Организаторите няма да пропуснат страстта на Нейно Величество към конете и коргитата – любимата й порода кучета, както любовта й към природата и привързаността й към семейните ценности.

Очаква се тържествата да привлекат „няколкостотин милиона души по цялата планета – на място, по телевизията или чрез други платформи“, подчертават организаторите. С бюджет между 10 милиона и 15 милиона лири те ще бъдат финансирани само с частни средства (партньорски компании, индивидуални дарители и др.)

Голям военен парад ще бъде организиран в четвъртък за първи път от началото на пандемията. Ще има и церемония в катедралата „Сейнт Пол“.

В неделя, освен на военен парад, зрителите ще могат да се полюбуват на дракон, по-голям от двуетажен автобус, цирков артист, играещ на трапец, висящ от огромен балон с изображение на кралицата, акробати и приказна история, написана специално за случая от Майкъл Морпурго.

„Монументални марионетки“ ще пресъздадат най-щастливите моменти от брака на кралица Елизабет Втора с принц Филип, който почина на 99-годишна възраст през април.
Организаторите на този етап не разкриват как ще завършат празненствата.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top