ДНЕС

С военни почести изпратиха Валентин Терзиев, посмъртно бе повишен в звание „подполковник“

С военен ритуал в авиобазата „Граф Игнатиево“ беше отдадена последна почит към майор Валентин Терзиев, който загина на 9 юни, изпълнявайки полет с МиГ-29 над морето край Шабла, съобщиха от Министерството на отбраната.

В началото на правителственото заседание по-рано служебният премиер Стефан Янев уточни, че днес е обявен Ден на траур в памет на пилота. „Това е един съвременен български герой, чиято памет трябва да бъде помнена и зачитана“, посочи Янев и изрази съболезнования към семейството и близките.

Да се простят с един от най-добрите ни пилоти в авиобазата дойдоха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, висши военни, колеги, близки на пилота.

Те изразиха признателност към отговорната и професионална служба, към неговата всеотдайност и любов към родината, към волята му да преодолява рисковете в професията на военния пилот.

Последна почит към своя колега отдадоха и военнослужещите и цивилните служители от всички авиобази в състава на Военновъздушните сили.

„Те се сбогуваха с Валентин Терзиев – техен приятел и брат, който и в последния си тренировъчен полет е изпълнил отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България“, посочват от министерството.

Със заповед на министъра на отбраната майор Терзиев бе повишен посмъртно в звание „подполковник“ и награден с орден „Свети Георги“ за офицери – първа степен.

Междувременно близки и приятели се простиха със загиналия военен пилот в последния му път на траурна церемония в Асеновград.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top