ДНЕС

Всеки четвърти с 0 точки на задачите по математика

Всеки четвърти седмокласник не е решавал отворените задачи по математика. Това става ясно от данни на образователното министерство относно резултатите от националното външно оценяване. В тях е посочено, че 16 001 ученика от всички 57 238 положили изпита или близо 28% имат по 0 точки на отворените задачи по математика.

Те са с близо 3 000 повече спрямо миналата година, когато 13 021 седмокласници не бяха работили по задачите, изискващи да се напише конкретен отговор или цялото решение. От този тип бяха общо 5 задачи, които обаче бяха с по няколко подточки. Без грешка на тях са се справили 171 деца, които са успели да съберат максимума точки. На затворените отговори по математика пък има 3 154 седмокласници, които са дали верен отговор на всички 18 тестови задачи. Без грешка на целия текст пък са двойно по-малко деца спрямо миналата година. Със 100 точки по математика са 152 деца, докато през 2020-а бяха 349. Бройката на децата, които просто са се явили на теста без да постигнат нещо, пък се в увеличила. 208 деца нямат нито една точка по математика, докато миналата година бяха само 150. Като цяло МОН посочват, че математика най-лесни са били задачите за ъгли. Със 100 точки или без грешка са 152 деца.

За изпита по български език и литература учениците са положили малко повече усилия. Само 3 583 от всички 57 538 явили се на него са изкарали нула точки на задачите със свободен отговор. Само 15 ученици обаче са успели да се справят с преразказа по разказа „Череши“ от Захари Карабашлиев, откриването на грешки в текст и да се досетят какво внушават думите на разказва ча от ІІ глава на Вазовата повест „Немили-недраги“: Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях. „Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев като цяло не е затруднил учениците, показват резултатите. Седмокласниците са предали текста, макар и невинаги подробно. Не всички са прилагали книжовноезиковите правила. Повече от половината не умеят да оформят текст графично. Преобладаващата част от седмокласниците се ориентират в изучавани творби по отношение на герои, образи, теми, проблеми. Едва един от всеки четири обаче открива повечето или всички грешки в текст. Над половината от учениците не разчитат внушенията в откъс от изучавана творба“, посочват от МОН в анализа си. С тестовите задачи пък 4 639 деца са дали верен отговор на всички задачи. Без грешка на цялото национално външно оценяване обаче са се справили само 14 деца. С нито еди верен пък са 223.

На двата изпита 100 точки са събрали само 3 деца, а нула – 44. Средният успех по български език и литература е 53,86 точки, а по математика – 37,94 точки. Той обаче е по-висок спрямо предходните две години.

С високи резултати и по двата предмета са София, Смолян, Варна и Русе. Както и при X клас, учениците от Ямбол и от Кърджали са значително по-добри по математика, отколкото по български език и литература. Обратното е в Перник. Там са по-силни по български език и литература. Габрово е в първата петица по български език и литература, а Бургас – по математика. Възпитаниците на математическите и природо-математическите гимназии са традиционно с най-добри резултати и по двата предмета.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top