ДНЕС

МВнР търси решение за справяне с трафика на границата ни с Гърция

Министерството на външните работи в контакт с гръцката страна по повод трафика на общата ни граница и работи в рамките на компетенциите си за намиране на решение на настоящата ситуация, свързана с противоепидемичните мерки, наложени от гръцките власти.

Във връзка с режима на контрол от страна на гръцките власти по съвместните ГКПП, на 22 юни 2021 г. бе проведен разговор с представител на гръцкото посолство, като българската страна повдигна въпроса за отваряне на ГКПП „Илинден-Екзохи“ за преминаване на пътници, а не само за товарни МПС. Напомнено бе, че министър-председателят Стефан Янев по време на срещата си с посланика на Гърция на 14 юни 2021 г. е обърнал внимание, че би било от голяма полза за бизнеса и туризма, ако всички ГКПП между България и Гърция бъдат отворени за преминаващи.

Гръцката страна изрази очакването си, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през ГКПП „Илинден-Екзохи“, както и че до края на юни ще бъдат обявени мерки за облекчаване на трафика през ГКПП „Кулата-Промахон“, като там се планира да бъде увеличен броят на проверяващите служители от гръцка страна.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top