Без категория

След Масуд и Терез почина и братчето им Иван Асен

След лъвчетата Терез и Масуд,спасени от зоопарка в Разград, но непреживяли дълго след това, почина и брат им Иван Асен, съобщиха от Центъра за диви котки FELIDA в Холандия.

„Винаги сме знаели, че здравето на Иван, вероятно заради кръвосмешение, е много труден старт в живота… И все пак, напоследък той изглеждаше щастлив, не показваше признаци на дискомфорт. Така че, когато му пожелахме лека нощ миналия четвъртък, никога не сме очаквали, че това е последният път, когато ще го погледнем в очите… В петък сутринта екипът ни го намери мъртъв на едно от любимите му места: в топлия пясък, където имаше страхотна гледка към съседите. Първите резултати след смъртта показват остро кървене на стомаха, което е довело до незабавна смърт без допълнително страдание. Очакваме допълнителни резултати, които се надяваме, че ще разкрият причините за тази внезапна смърт. Абсолютно съкрушени сме от тази необяснима загуба.

След като през първите четири години от живота си в България той е бил жестоко пренебрегван и въпреки че непрекъснато се бори с физическите рани от миналото си, знаем, че в центъра се чувстваше като у дома и най-накрая живя в мир и с достойнство. Какво ли не бихме дали, за да му осигурим още няколко години… Въпреки че се опитваме да сме благодарни за трите години, през които той беше с нас, болката и шокът са непреодолими в този момент. Наистина никога няма да те забравим, Иване. Почивай в мир, най-накрая, завинаги“, написаха от холендския Център за диви котки FELIDA.

Терез и Масуд се родиха след кръвосмешение в разградския зоопарк през септември 2017 г. Те бяха в тежко здравословно състояние и едва не умряха, след като бяха изоставени от майка си. След намесата на фондация „Дивите животни“ лъвчетата бяха настанени във ветеринарна клиника в София, а след това отглеждани от Марина Георгиева. През февруари 2018 г. Терез и Масуд бяха транспортирани със специален автомобил до спасителния център в Нидерландия.

В края на юли м.г. състоянието на Масуд рязко се влоши и той беше евтаназиран. Терез издъхна през май 2021 г. От нидерландската организация тогава съобщиха, че състоянието на лъвчето се е влошило през последните седмици, като най-сериозен проблем била бъбречната недостатъчност. Въпреки че в лечението му включени и германски лекари, Терез не е можел да бъде спасен.

В началото на януари т.г. след дълга борба с онкологично заболяване и последвал инсулт издъхна и тяхната „човешка майка“ Марина.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top