ТРИБУНА

ЦИК изтегли номерата на партиите в бюлетината за изборите на 11 юли

В ЦИК се проведе жребий за номерата на партиите и коалициите, под които те ще бъдат поставени в бюлетината.

На 11 юни е началото на предизборната кампания. До 15 юни сънародниците ни в чужбина могат да подават заявления, че искат да гласуват. До 18 юни ЦИК трябва да реши – къде и колко избирателни секции ще има. Остава отворен въпросът дали ще бъдат доставени още 1500 машини за обезпечаване на вота в чужбина, след като ЦИК и „Сиела Норма“ не се споразумяха за цената. Така на коалиция ГЕРБ- СДС се падна номер 5, а непосредствено след тях са от БСП – под номер 4.

„Има такъв народ“ получи 22 номер. На 23 място пък се подреждат от „Демократична България“. ДПС се подрежда под номер 7 в бюлетината. Точно зад тях са от „Изправи се. Мутри вън“, които са 8-ми поред. „Българските патриоти“, където се събраха ВМРО, Воля и НСФБ, са 16-ти.

Иначе първи в бюлетината ще бъдат от Движение „Заедно за промяната“. Двойката се падна на партия „Свобода“. Тройката отиде при БНС „Нова демокрация“. „Атака“ на Волен Сидеров пък се нареди на 6-то място.

Номер 10 е запазено за БТР – партия „България на труда и разума“, преди тях под номер 9 са от партия „МИР“. На 11 се падна партия „Възраждане“. Малката партия „Подем“, която се регистрира и първа в ЦИК за вота, е под номер 12. Фаталното 13 се падна на „Бригада“, а „Пряка Демокрация“ се нареждат 14-ти. За гражданска платформа „Българско лято“ бе изтеглен номер 15, именно там намериха място в листите хора от партията на бизнесмена Васил Божков, както и самият той, който ще бъде водач на две места – в 24 и 25 МИР.

Под номер 17 е „Ляв съюз за чиста и свята република“, в която коалиция от партии участва Жан Виденов.

На „Партия на Зелените“ бе отредено 18-то място. 19-ти са от „Национално обединение на десницата“, където се обединиха КОД, БЗНС и БДФ. „Глас народен“ на Светльо Витков пък ще е под номер 20. „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов са 21-ви в подредбата.

Последва жребий за изявите на формациите в БНТ и БНР.

След това Тома Биков от ГЕРБ заяви, че номер 5 припомнял на опонентите им, че имат пет победи на парламентарни избори и да ги подсети, че вероятно ще имат и шеста. Въпреки това той поясни, че номерът няма никакво значение за тях. После допълни, че ГЕРБ ще промени слогана си от последния вот „Работа, работа, работа“, а по-късно стана ясно, че новият ще е : „Ред в хаоса“. Биков изрази притеснение от името на ГЕРБ за провеждането на изборите, тъй като според него сега Радев и служебният кабинет всячески се опитвали да заобиколят ИК.

„В момента Изборният кодекс на Станислав Трифонов се превръща в една пародия и виждаме как служебното правителство на Радев и ЦИК на Радев мислят всякакви начини да заобиколят собствения си Изборен кодекс“, предупреди Биков. По думите му сега служебното правителство и ЦИК се убеждават, че направеното в 45-ото НС е било глупост. „Нашият основен опонент на предстоящите избори ще бъдат хаосът и безвластието, което е в отсрещната сграда“, добави той.

Кристиан Вигенин от БСП каза, че 4 е числото на стабилността. По думите му за БСП не е важно числото, а посланията им да стигнат до хората. Вигенин изрази надежда за по-добър резултат и дори за победа на предстоящите избори.

„Не се страхуваме от никого в тази кампания“, заяви на въпрос дали се притесняват от Жан Виденов. Убеден е, че машинно гласуване ще има, а с повече дисциплина може да се осъществи. Поясни, че няма раздори в БСП.

Юлиан Ангелов от „Българските патриоти“ пък изрази надежда да имат поне 16 депутати в НС, за да устояват националния интерес, за да не позволят на т.нар. „партии на протеста“ да го предават. Разкритикува промените в ИК за отпадане на ограничението от 35 секции за страни извън ЕС.

Мая Манолова от ИМВ пък определи числото 8 като чудесно, но уточни, че е по-важно доверието на избирателите. Надява се да си удвоят резултата на вота. По думите й ЦИК ще се справи и да направят всичко възможно законът да се изпълни. Според нея още има време за доставка на машините. Според нея тези 1500 машини след това се ползват и за други избори, което било инвестиция и така нямало да се крадат гласове, а вотът щял да стане още по-честен. Попита министъра на транспорта дали ще има ли промени в ръководството на „Информационно обслужване“, а хора, които не са били коректни, ще броят резултатите и при тези избори. Визира Михаил Константинов от „Информационно обслужване“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов първо пожела успех на операцията по издирване на изчезналия БГ пилот. „Модернизацията на армията и осигуряване на условия, е кауза за нас“, каза той. Иначе относно номер 23 в бюлетина, под който ДБ ще се яви, Иванов поясни,че ДБ има ясна кауза и са показали последователност.

От „Българско лято“ пък имат очаквания да влязат в следващия парламент и поясниха, че не се притесняват от санкциите на САЩ, а Божков дори не бил член на партията.

Ето как ще изглежда цялата бюлетина:

1. КП „ДВИЖЕНИЕ ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА“

2. ПП СВОБОДА

3. ПП „БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ „НОВА ДЕМОКРАЦИЯ“

4. КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

5. КП ГЕРБ – СДС

6. ПП АТАКА

7. ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“

8. КП „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“

9. ПП „МИР“

10. ПП „БЪЛГАРИЯ НА ТРУДА И РАЗУМА“

11. ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“

12. ПП „ПОДЕМ“

13. ПП БРИГАДА

14. ПП „ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ“

15. ПП „ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА БЪЛГАРСКО ЛЯТО“

16. КП „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“

17. КП „ЛЯВ СЪЮЗ ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА“

18. ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“

19. КП НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА (КОД, БЗНС, БДФ, СЕК)

20. ПП „ГЛАС НАРОДЕН“

21. ПП „РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ“

22. ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“

23. КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top