ДНЕС

Финансовият министър: започва проверка в НАП и Митниците

Ще бъде назначена проверка в двете големи приходни агенции у нас – НАП и „Митници“. Това стана ясно от думите на служебния министър на финансите Асен Василев в ефира на „Свободна Европа“.

Проверката в НАП ще е на новоназначения шеф Румен Спецов. Повод за нея са твърдения на бившия зам.-министър на финансите по време на тройната коалиция Георги Кадиев, който поиска оставката на Спецов. Според него Спецов продава фирмата си 2 месеца преди ревизионния акт, от което следва, че той вече е бил получил съобщението от НАП за започването на ревизия.

„Ако има нещо нередно, имало е 5 години да се провери. Ще пуснем пак проверка да видим дали има нещо нередно“, каза Василев. Той уточни, че по думите на Спецов в момента на излизането му фирмата не е имала задължения.

„Не съм изненадан, че започнаха атаки срещу Спецов и екипа около него, тъй като в НАП започна преориентиране на работата на агенцията. Вместо да гоним фризьорски салони и хлебопекарни, направихме списъци на най-големите фирми, получили обществени поръчки, такива, получили най-голям държавен ресурс извън поръчките, на фирми с най-големи касови наличности“, каза Василев. Той бе категоричен, че ако се окаже, че Спецов е продал фирмата, знаейки, че тя има задължения и ще нанесе щета на бюджета, то тогава той ще бъде освободен.

По отношение на смяната на шефа на агенция „Митници“, Василев коментира, че причина за рокадата е нанесената щета на европейския бюджет.

„Ние трябва да плащаме 55 млн. евро“, каза финансист №1. В момента заместник-директор в тази приходна агенция е Румен Данев, който заема същия пост и по времето на премиера Пламен Орешарски. Тогава обаче той бива освободен заради „неблагоприятна“ по думите на Орешарски информация. „Не мисля, че тази информация поражда зависимост“, каза Василев, като допълни, че този екип си върши идеално работата и събираемостта се е повишила.

„Ако се появи информация, там ще се действа абсолютно безкомпромисно“, каза служебният финансов министър.

Той посочи, че в митниците, като част от новия устройствен правилник, ще бъдат прехвърлени хора към териториалните звена и ще бъде възстановено звеното „Последващ контрол“, което 2019 г. бе премахнато. Освен това, в момента върви обществено обсъждане на правилник, по който всички банкови тайни, имоти от родни и чужди регистри на всички служители на митниците, ще бъдат разкрити. Правилникът ще задължи митничарите да подпишат декларация за достъп до данните и да се направи проверка от НАП. Очаква се преди изборите през юли информацията да е вече известна.

До края на седмицата пък се очаква да бъде публикуван списък на фирмите с големи касови наличности, които НАП ще проверява.

По повод казуса с държавната ББР, Василев посочи, че информацията би трябвало да се предостави от банката.

„Одитният комитет е конституиран орган, който трябва да получи информацията, ако управителният съвет отказва да я предостави. Предполагам, че има предвидени санкции. Според мен, ако УС на ББР няма какво да крие, би следвало да може да предостави информацията, а не да се опитва да губи време“, каза още служебният министър.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top