ТРИБУНА

Отбелязваме Деня за борба с тютюнопушенето

Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден за борба с тютюнопушенето.

Той се създава през 1987 г. по инициатива на СЗО. За първи път се отбелязва на 31 май 1988г. С него се цели привиличане на вниманието върху тютюневата епидемия, която обхваща с пипалата си в смъртоносна хватка от 1/3 до 1/2 от пушачите, съкращавайки живота им средно с 15 години.Кмета.бг,Вести

Ежегодните кампании дават възможност да се повиши осведомеността относно вредните и смъртоносни последици от тютюнопушенето и вдишването на тютюнев дим, както и за спиране на тютюнопушенето под всякаква форма. Тази година темата на Световния ден, определена от Световната здравна организация, е „Поеми ангажимент да се откажеш“.

Тютюнопушенето води до редица хронични незаразни заболявания и преждевременна смърт. Доказано е, че 80-90% от хроничните заболявания на дихателната система, 80-85% от белодробния рак, 30% от всички злокачествени заболявания и 25-43% от исхемичната болест на сърцето са пряко свързани с пушенето.

40.5% от мъжете и 18.9% от жените на възраст 15 и повече години пушат ежедневно. България е на първо място по пушене в Европа с 42% от населението на страната. Най-шокиращи са, обаче, други данни от същата статистика – повече от половината българчета на възраст под 14 години вече са опитвали вкуса на цигарите.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top