ДНЕС

Международен екип провери състоянието на мозайките на Бузлуджа

Международен екип проведе експертно проучване, за да определи какво е състоянието на мозайките в паметника „Бузлуджа“, които заемат близо 1000 квадратни метра. Миналото лято бяха взети мерки за стабилизиране на стенните пана преди тежкия зимен период, който е пагубен за ценните произведения на изкуството, както и за самата сграда.

„Изключително сме щастливи, че мерките са изключително ефикасни и че нямаме загуби на мозайки от миналия зимен сезон. Това е за пръв път, всичките последни 30 години, тъй като всяка година огромни парчета мозайки бяха загубени. Тази година този изключителен процес е спрян“, каза пред БНТ арх. Дора Иванова – проект „Бузлуджа“.

„Притеснени сме от това което виждаме, че се е случвало през зимата, но сме убедени, че ще успеем да постигнем успех“, сподели Томас Данцл, завеждащ катедра „Реставрация“ в Техническия университет в Мюнхен.

Сега трябва да се изгради навес и над външния мозаечен кръг, за да може да се предпази от атмосферните влияния.

„За тази цел са необходими 64 000 лв. Започнахме фондонабираща кампания и благгодаря на всички, които се включиха в нея, но все още има голяма част от тези пари, които трябва да бъде събрана, така че всеки може да се включи и да подкрепи нашите усилия“, каза още арх. Иванова.

Предстои да бъде проучен и туристическият потенциал на мястото и на региона, след това ще бъде създаден Устойчив план за туризъм на Бузлуджа. Паметникът се посещава от средно по 5000 туристи месечно.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top