СВЯТ

COVID мерките на Балканите постепенно падат или се облекчават

Турция още е в локдаун, но и там мерките ще се разхлабват. Снимка: БГНЕС

В някои от страните вече действат сертификати и „коронапаспорти“

Мерките срещу коронавируса в страните на Балканите започнаха постепенно да падат или да бъдат облекчавани.

Турция, която все още се намира в национален локдаун, планира да премине от следващата седмица към поетапно разхлабване, когато дневният брой на новите случаи на коронавирус падне под 10 хиляди. Предвижда се първо да започнат работа малките търговски обекти, после да бъдат подновени лекции и упражнения на някои факултети, съобщава БНР.

В Гърция от петък е в сила гръцката версия на „зелен сертификат“ за пътуване до островите, с изключение на Лефкада и Евия, по море или по въздух. Пътуващите трябва да имат сертификат за ваксинация, негативен резултат от PCR или бърз тест, или документ за преболедуване на Covid -19.

Кипър също въведе специални пропуски – „коронапаспорти“, които важат за хората, ваксинирани с поне една доза или преболедували коронавирусна инфекция през последните шест месеца. Българските граждани, които разполагат със сертификат за ваксиниране, ще бъдат допускани на територията на страната, без да е необходимо да представят PCR тест за COVID-19 и няма да подлежат на карантина, стига да са получили потвърждение от кипърските власти и да са изминали определен брой дни от поставянето на ваксините.

 

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top