ДНЕС

Скандал в комисията “Манолова”! Бизнесмен разказа от кого премиерът Борисов получавал кюлчета злато

Чутовен скандал избухна в комисията „Манолова“ тази вечер!

Бизнесмен разказа потресаващи неща за премиера Борисов; за Мата Хари, която е снимала кюлчетата злато в спалнята на премиера; за клипове със сексуални издевателства в затвора върху известен бизнесмен с цел да го изнудват за пари; за убийствен рекет; за годишна такса-спокойствие в размер на 700-800 хиляди лв, стигаща по-късно до 50% от цял бизнес в рамките на 40 млн. лева …

Изнесените факти са ужасяващи, ако са верни.

Бизнесменът Светослав Илчовски застана пред комисията по ревизия на Мая Манолова и говори близо час, но изслушването му беше провалено от депутати от ГЕРБ.

Светослав Илчовски – един от големите земевладелци в България, който в началото на тази година обяви, че мести бизнеса си в САЩ,заяви, че е бил изнудван от собственик на друга фирма, който се е представил за говорещ от името на Борисов. Принудата била за това да продава зърно под пазарните цени. Преди време Илчовски беше основен свидетел в процеса срещу бившия депутат от ГЕРБ, а после и от ДПС Филип Аврамов

 

Бизнесменът твърди, че пред очите му на рожден ден на министър-председателя Иван Ангелов – Пилето (собственикът на фирма „Градус“) и най-богатият българин Цоло Вутов (собственик на 50% от „Геотехмин“ ООД) му подарили кюлчета злато. „Иван Ангелов, който според Илчовски бил ковчежникът на премиера за изпиране на пари“ донесъл малко кюлче. След него Вутов пристигнал с голямо кюлче злато. „Е, Иване, толкова ли ти се откъсна от сърцето, виж какво голямо кюлче ми е донесъл Цоло“, казал Борисов. И Иван след това се реванширал на премиера с едно малко и две големи златни кюлчета, поясни Илчовски.

 

„Министерство на земеделието е контролирано от Иван Пилето. Никой не може нищо да вкара без тях. Затова храната ни е най-боклучивата в света и в същото време най-скъпата. Не ни управляват министри, а такива като Пилето – във всички сектори, пълен контрол. България е разделена на губернии, но напоследък се оядоха и започнаха да си гредат в канчетата един на друг. Така убиват предприемаческия дух на младите хора. Не сме имали възможност да застанем открито, защото всичко се контролира от ГЕРБ“, добави той.

 

Светослав Илчовски каза още, че регионалният министър в оставка Петя Аврамова през септември 2020 г. го е изнудвала да спре да купува земи с думите: „Спри, бе! Спри да купуваш земя, бе! Спри или ще те дам на нашите прокурори“. Срещу него била образувана безрезултатна проверка.

 

Изслушването на Илчовски бе изненадващо, тъй като в дневния ред на комисията бяха включени две точки – информация за получени сигнали и информация от регионалния министър Петя Аврамова за саниране, магистрали и ВиК холдинга.

Аврамова не дойде за началото на заседанието и комисията започна с информация за получените сигнали. След представянето на списъка от 75 сигнала обаче се оказа, че един от хората, подали данни, е в залата и има готовност лично да разкаже за случая.

Илчовски се представи като крупен собственик на земя – притежаващ 150 000 декара земя, 100 000 от тях – лична собственост. Той започнал да купува земя преди 17-18 години, като твърди, че никога не е участвал в проекти с еврофондове, за да не става зависим.

Проблемите му почнали през 2012 г., след като от държавно дружество му поискали „почерпка“ от по 10 000 лв. за напояване в рамките на проект за поливно земеделие.

Бизнесменът тръгнал да търси контакт в местния офис на ГЕРБ в Червен бряг и оттам го свързали с друг крупен бизнесмен, приближен до властта, от Стара Загора. Двамата се разбрали, като цената на спокойствието била бизнесменът да осигурява евтино зърно на човека от Стара Загора. „По 700-800 хиляди лв. на година се получаваха, но аз изкарвам по 10 млн., давах ги тези пари за спокойствие“, обясни Илчовски.

От думите му се разбра, че покрай тези подаръци той е бил допуснат в близкия кръг до властта, където се правел на „балък“.

Исканията към него с времето обаче ставали все по-нагли. Имало е натиск за закопаване на трупове на норки в негови земи, както и покана за фиктивно завишаване на обороти на компании, които възнамеряват да се листват на борсата.

 

Разривът в отношенията настъпил окончателно през септември 2020 г. Тогава му била поискана 50% от продукцията, възлизаща общо на 40 млн. лв. годишно. „Искаха да дам моята продукция, защото работех в тяхната държава“, разказа бизнесменът. По това време получил предупреждение по телефона от министър да спре да купува земеделска земя, защото щели да го дадат на „нашите прокурори“.

 

„Всеки ден е схема тука“, беше една от репликите на Илчовски за това как функиционират нещата през последните години. Според него всеки сектор е разпределен и се контролира от бизнесмени, приближени до властта, а „министрите са кукли на конци“. Той внесъл сигнал до комисията, защото досега всичко било контролирано и нищо нямало да се случи.

 

Разказа, че е се е срещал с министър-председателя в ловна хижа.

Най-скандалната част от разказа на бизнесмена обаче бе за съдържанието на два записа и участието му в три сбирки, на които е присъствал Бойко Борисов – през 2013, 2018 и 2019 г. По думите му те били провеждани в резиденцията край Студена, бившата резиденция на Тодор Живков, присъствали по 30-40 души, за да уточняват „искания къде, как, кога и кой“.

„Нарочно плащах пари, губих пари, само и само да мине тяхното време“, каза свидетелят.

 

Бизнесменът декларира, че е присъствал на сбирки заедно с премиера Борисов, на когото са му показвали клип със сексуални извращения над бизнесмен, лежащ в затвора. Спомена имената на Миню Стайков и Николай Банев.

 

„На такава среща се събират се и обсъждат кой ще бъде сдробен. Беше поръчан известен бизнесмен, който е още в затвора. От Карнобат … Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени – в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари“, разказа бизнесменът. Той обяви, че не разполага с този запис и само го е гледал.

 

Имал обаче друг запис. „Клипът е за едно момиченце, което всеки го търси в България. Известна плеймейтка, тя си работи момиче на повикване.

Тя лично му споделила, че е била наета срещу 5000 лв.да обслужи премиера и тя е направила снимките в спалнята му“, твърди пред комисията бизнесменът. Самите кюлчета пък били подарък за рожден ден на Борисов.

Бизнесменът представи на комисията и документи, но не стана ясно какви.

Той каза, че познава момичето, но няма да каже името ѝ, защото тя има дете. Няма никаква Мата Хари, подчерта той.

 

Илчовски разказа, че мнозина от ГЕРБ ненавиждали този кръг на Борисов, но от страх не смеели да реагират. Спроде него, приближени до премиера изказвали недоволство, че американците не са дали нито цент комисионна нито на ГЕРБ, нито на патриотите за онези самолети, дето сме им ги платили на чертеж.

 

Час след началото на заседанието на комисията в залата влезе задъхан депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

„Последното съобщение, което имаме, е, че утре ще се проведе комисия. Има правилник в тази комисия и темите на дневния ред трябва да се спазват. Вие, колеги, можете ли да допуснете това, което се случва? Нямам думи – какви номера“, отсече ядосано Манев и добави: „Ако всичко това, което говори бизнесменът, е вярно, защо не е подал сигнал в прокуратурата? Вие си правите, каквото искате в това Народно събрание.“

Манев продължи, обръщайки се към останалите народни представители в залата: „Имате ли представа колко ниско копаете в момента? Колко безкрайно дълбоко сте се заровили в момента в калта и мизерията? И това само за да обслужите госпожа Мая Манолова“.

Маноил Манев нарече бизнесмена лъжесвидетел и обяви заседанието на комисията за цирк.

Появиха се и още депутати от ГЕРБ, включително и Петя Аврамова, за която бизнесменът твърди, че го е заплашвала. Тя заяви, че не познава този човек и че смята да потърси правата си пред съда.

Малко по-късно Аврамова поиска да бъде повторено всичко, което е казано в нейно отсъствие. Бизнесменът го направи и обеща да представи разпечатка на телефонните си разговори.

 

И председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова се появи на заседанието със закъснение и заяви, че всеки от споменатите от бизнесмена може да потърси правата си пред съда.

 

Поради потока на „протестни“ думи на Манев и други негови колеги от ГЕРБ, които бяха изричани на висок глас, се наложи Мая Манолова да прекрати заседанието малко след 20 часа. Тя обяви, че ще продължат работата си в петък.

 

След края на заседанието депутатът от „Демократична България“ адв. Калоян Янков публикува видео, в което разказва за случилото се и определи думите на бизнесмена като „огромен скандал“.

 

Той (бизнесменът – бел. ред.) разказа от първо лице, единствено число (…) факти, един от които беше как се прави бизнес в България, а именно – трябва винаги да се отчитат определени средства на близки до управляващата партия фирми“ – разказва Янков.

За записите с издевателства над Миню Стайков адв. Янков допълва: „Били са доста хора, които са гледали този запис. Гледано е с идеята: „Казвам ти, дъще, сещай се, снахо“ – какво ще се случи, ако не се спазват препоръките на премиера“.

 

Депутатът от ДБ определя пристигането на колегите му от ГЕРБ като „нахълтване“ на заседанието, което го е провалило. „Беше изключително грозно“ – коментира адв. Янков и резюмира:

 

„Огромен скандал: първо, този господин обясни как се прави бизнес в България на малко по-високо ниво, с малко повече средства: винаги трябва да си плащаш на някой по веригата от ГЕРБ.

 

Второ, той каза, че знае коя е Мата Хари и как е отишла при премиера, и че тя е направила снимките.

 

И, трето, каза за тези абсолютно безобразни записи на (…) обвинено лице, което се гледа публично, в присъствието на премиера Борисов. Наистина огромен скандал, който заслужава да бъде разследван и ние ще направим това в следващото заседание, което ще е в петък“.

 

Тома Биков, Десислава Атанасова и Петя Аврамова от ГЕРБ директно заявиха, че бизнесменът ще бъде затрупан от съдебни дела.

Илчовски обаче обеща отново да се яви пред комисията и да продължи с разкритията.

Маноил Манов попита и какво ще стане с този сигнал след 11 май, когато парламентът се разпусне.

 

„Комисията не може да разследва тези данни. От истеричното поведение на депутатите от ГЕРБ видяхме, че тези хора ги е страх“.
Това заяви Мая Манолова, председател на Комисията по ревизията, след скандалното заседание.
„Целта на комисията е да даде възможност на гражданите на подадат сигнал“, поясни тя.
„Много се надявам, че служебното правителство ще продължи това, което започнахме“, посочи Манолова.
Комисията ще приключи своята работа на 11 май, когато президентът ще разпусне това Народно събрание.Епицентър.бг

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top