ДНЕС

10% от децата без задължителните ваксини

Средно на 10% от децата не са поставени задължителните имунизации. Тази трайна тенденция се наблюдава за последните седем години, сочи справка на броя имунизирани и обхват в проценти от 2014-а до 2020-а.

През годините процентите варират, като за 2014-а най-малко деца получили ваксина срещу Хемофилус инфлуенце тип Б – 82,7%, а през 2020-а само на 84,5% от децата на 12 години е направена реваксинация срещу морбили, паротит и рубеола. Обхватът на БЦЖ ваксината пък е трайно най-висок и за последните 7 години и не пада под 95,5%, сочи още справката.

Пандемията като цяло не е повлияла негативно на имунизирането на децата и осигурените зелени коридори при личните лекари във вторник и четвъртък за поставянето на задължителните ваксини са дали резултат. „Не допуснахме срив в имунизационното покритие за нормалния имунизационен календар, дори за две от заболяванията имаме по-добър резултат през тази година, отколкото миналата. Това значи, че общопрактикуващите лекари са си свършили работата. Дори и с известни отлагания заради пандемията после са наваксани и са направени имунизациите на децата”, коментира и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

През 2020-а има увеличение на процента поставени ваксини срещу туберкулоза и пневмококови инфекции спрямо тези през 2019. Миналата година 97% от новородените са получили БЦЖ ваксина, докато през 2019-а били 95,5%. Срещу пневмококови инфекции били защитени 90,3% през 2020-а, докато преди две години били имунизирани 89,6%. За миналата година най-осезаем бил спадът на обхвата при първата ваксинация срещу морбили, паротит и рубеола (МПР). МПР на 13 месеца имали 88,3% от децата, докато през 2019-а те били 95,1%. При всички останали задължителни ваксини спадът в обхвата през 2020-а е около 1-2%. До 12% от всички подлежащи на имунизация в детска възраст миналата година се отчитат като неимунизирани в резултат на причини от медицински или немедицински характер. Тяхната ваксинация е отложена поради заболявания през цялата изминала година, които могат да бъдат трайни или временни. Не медицинските причини – отказ от имунизация от страна на родителите, са по-редки за неимунизирането на децата.

Предстои да бъдат направени и предложения за промяна в Наредба 15, в която регламентират препоръчителни, задължителните и целевите имунизации и реимунизации. „Поради вероятността да продължим да ползваме ваксината за COVID в малко по-дълъг период е нормално тя да бъде част от препоръчителния имунизационен календар. Нито имаме идеята, нито обмисляме да става задължителна. В календара искаме да включим ваксината за варицела, стига да има осигурено финансиране”, обясни доц. Кунчев.

Според наредбата препоръчителните имунизации и реимунизации се извършват срещу заплащане в Националния имунизационен и консултативен център при Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), в имунизационните кабинети на РЗИ и в лечебни заведения. Такава е ваксината срещу сезонния грип, която най-често си поставяме при личните лекари, след като предварително сме я закупили от аптека или заплатим на място за такава.

7% от хората над 65 години били защитени от грипа този сезон

7% от лицата над 65-годишна възраст са били ваксинирани срещу сезонния грип през 2020/2021 г. Това се дължи на програмата за превенция на грипа при хората над 65 години, която стартира през 2017/2018 г. Благодарение на нея постепенно процентът се покачва от 2 на старта на кампанията, през 2,2% през 2018/2019, след това 4% през 2019/2020. Така през този сезон се достига най-висока защита на възрастните за последните 20 години. Програмата продължава и следващата година, като целта е 10% от лицата над 65 години да бъдат обхванати. Повече от 8400 души годишно постъпват в болница с пневмония, причинена от грип, сочи „Натоварване на болнична система при грипните заболявания в България” през сезон 2018/2019 г. и 2019/2020 г. 25% от тях са на лица над 65 години.

Доц. Кунчев коментира, че заради интерференцията на другите вируси миналия зимен сезон се е стигнало до безпрецедентна ситуация и е нямало грипна епидемия. Имало е само малък пик през 10-ата седмица. От графиките става ясно, че тогава заболеваемостта на 10 000 население е била малко над 80, докато по време на пика през 2020-а е била 243.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и председател на Експертно-консултативния съвет по имунизации при министъра на здравеопазването проф. Тодор Кантарджиев пък допълни, че при 2000 изследвани проби на лица със симптоми, характерни за грип А и грип Б, нито от една не била доказана.

Мерките миналата година са довели и до спад в заразните болести. Той посочи, че случаите на коклюш през 2020-а спрямо 2019 са спаднали от 70 на 27. Случаите на морбили от 1235 през 2019 през 2020-а са били 257. На хепатит А пък от 198 до 121.

„Благодарение на мерките се научихме да ползваме дезинфектанти, да спазваме отстояние. От лошите работи има и хубави страни. Дано да запазим навиците и по-нататък, за да запазим това ниско ниво на заразните болести”, коментира доц. Кунчев.

За предстоящия грипен сезон от СЗО предлагат 4-валентна ваксина. Тя ще е срещу щама Виктория и Камбоджа от група А, Вашингтон и Пукет. „Това са щамовете, които ще бъдат във ваксината. Тази година те ще бъдат с по-голямо количество антигенно съдържание за възрастните хора”, обясни проф. Кантарджиев.

Доц. Кунчев: Или достигаме 70% ваксинирани, или продължаваме да завиждаме на другите страни

Или достигаме заветните 70% ваксинирани в обществото, или продължаваме да завиждаме на останалите страни. Това заяви главният държавен здравен инспектор на Република България и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция по случай Европейската имунизационна седмица.

„Ще хвърлим маските и ще се върнем към нормалния начин на живот, ако достигнем 70% ваксинирани. Ако има хора, които разсъждават какво ще им се случи, ако се ваксинират, кога да го направят. Ако продължаваме така, ще си останем незащитени като общество”, каза още той и даде за пример Израел.

Доц. Кунчев посочи, че през май у нас ще пристигнат 2 пъти повече ваксини от април, а юни 4 пъти повече от май. „Това ще даде възможност да се насочим към другия проблем – желание за имунизация”, заяви той.

Главният държавен инспектор обясни, че 18-те млн. дози, които ще получим, са предостатъчни да покрият всички желаещи и дори да останат. Според него, когато имаме достатъчно ваксини, остатъците можем да насочим към нашите съседи. Той обясни, че имаме официални запитвания от 5-6 балкански страни, включително и към ваксината на „Астра Зенека”, но на кого и какво могат да се предоставят е политическо решение. Доц. Кунчев обясни, че в договорите с производителя и ЕК има допълнителни условия като това, ако продаваме ваксини, да върнем част от сумата на ЕК. „Аз лично съм „за“ да помогнем на нашите съседи, като започнем с българските групи, живеещи в тези страни. Говоря за Македония, Албания, Молдова, Украйна. Това ще бъде чудесен жест да се погрижим към сънародниците ни”, смята той.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top