ДНЕС

Плевнелиев за речта на Радев: Президентът прекрачи всички граници

Президентът от 2012-а до 2017 г. Росен Плевнелиев изрази разочарование от заявките за конфронтация и кратък живот на Народното събрание при първото заседание на парламента днес. Той обвини и наследника си като държавен глава – Румен Радев, в неспазване на Конституцията и популизъм.

„Това, което лично ме разочарова като държавен глава, е заявката за конфронтация, заявката за кратък живот на това Народно събрание и отказът от популистката партия „Има такъв народ“ да застане зад най-важното си искане – за мажоритарен вот“, каза пред bTV в кулоарите на парламента Росен Плевнелиев.

„Тук вече българският народ може да се чувства дълбоко излъган, но това правят популистите“, допълни той.

„Видяхме неспазване на Конституцията, което считам, че е истински повод да се притесняваме. Много малко изказвания по същество, много популизъм“, на мнение е Плевнелиев.

По отношение на словото на президента Румен Радев той коментира, че е изрекъл „тежки думи“, а също е имало и конфронтация с управляващите.

„Един стандартен популизъм, който той прие като своя идеология още от ден първи. И отново нищо конкретно. Когато президентът прекрачи всички граници, дори не спазва и Конституцията. Чухте как всички се кълнат във върховенството на закона, но Конституцията не се спазва от държавния глава“, заяви Росен Плевнелиев.

„Беше редно Бойко Борисов да подаде лично оставката на правителството пред парламента“, каза Плевнелиев. Той изказа предположение, че лидерът на ГЕРБ не е отишъл в Народното събрание, защото е знаел, че конфронтацията ще бъде от самото начало в дневния ред на този парламент:

„А и пред сградата на НС имаше изкуствено спретнат протест. Затова може би не е отишъл, за да не разпали допълнително страстите“.

По думите му при избора на председател на 45-ото Народно събрание Ива Митева е било демонстрирано огромно анти-ГЕРБ мнозинство.

Според Плевнелиев голямата разлика между всички хора в обществото е кои са демократи и кои – популисти:

„Аз бих посочил Бойко Борисов в групата на демократите, а Слави Трифонов и президента Румен Радев в групата на популистите. Популистите говорят за върховенството на закона, но не го спазват. Доказателството е, че Слави Трифонов стартира противоконституционен референдум. Доказателството е, че президентът Радев не спазва Конституцията и Закона за КСНС. Не може да бъдете полудемократ. Не съм видял Борисов да нарушава който и да е закон“.

Росен Плевнелиев определи Даниел Митов като свое откритие, назначавайки го за служебен министър в кабинета на Георги Близнашки:

„Той има една много ясна ценностна система. Много страстен защитник е на членството на България в ЕС и НАТО. … Не бива да се смята, че който работи с Бойко Борисов, става негов васал“.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top