ТРИБУНА

ИЗНЕНАДА! Заповедта за арест на Цветан Василев – незаконна

Европейската заповед за арест не само на Васил Божков – но и тази на Цветан Василев, е незаконна. Това става ясно от решение на Съда на Европейския съюз.

Решението е ключово и е произнесено във връзка с издадена от Районния прокурор на Свищов Европейска заповед за арест на етап досъдебно производство срещу лице, което е било обвинено в кражба.

„Най-напред европейският адвокат – защото има такъв представител на ЕС – преди месец и нещо застъпи тезата, че

европейската заповед за арест, която се издава на базата на постановление за задържане за 72 часа от прокурор съгласно българският НПК и Закона за европейската заповед за арест, е невалидна.

Защото няма съдебен инстанционен контрол, т.е., няма предвидена възможност тези заповеди да бъдат обжалвани пред съда. Което е факт”, обясни пред Lupa.bg адв. Константин Симеонов. Той подчерта, че в нашия НПК няма предвидена възможност за обжалването на тази мярка пред съд.

„Не са само Васил Божков и Цветан Василев! Това се отнася за всички, които се издирват с европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата след 2007 г. От момента, в който сме в ЕС, всичките заповеди са незаконни”, подчерта Симеонов.

Той беше категоричен, че следва да има законодателни промени. На въпрос дали това решение означава, че Цветан Василев може да се върне необезпокояван в България, адвокатът отговори така: „Не, не значи, защото европейската заповед не е отменена. Но това решение на Съда на ЕС в Люксенбург има преюдициално действие (въпрос, чието решаване е важно преди да започне съдебното дело) на територията на България и би трябвало да доведе до изменения в нашия Процесуален закон. Кога ще стане това обаче – не знам”.

Константин Симеонов предположи, че оттук нататък и старите заповеди може да се считат за невалидни.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top