ДНЕС

Вицепремиерът Николова: Спадът на чуждестранните туристи е близо 70 на сто

Има интерес към туристическите ни дестинации, но ограниченията за пътувания и PCR-тестовете са проблем. Около 70% е спадът на чуждестранните туристи. Това коментира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова .

По думите й заетостта в зимните ни курорти достига до 50 на сто. Увеличение пък се наблюдава в уикенд пакетите. Макар много румънци да избраха Банско за своята ски ваканция, спадът на резервациите в града след отпътуването им е значителен – до 80%

„Проверките ни до момента показват, че няма нито един болен, настанен в туристически обект. Препоръчвам на бранша преди летния сезон всички служители да бъдат ваксинирани. Така туристите ще бъдат спокойни и ще защитим бранда на безопасна дестинация“, коментира тя.

По отношение на финансовите мерки в подкрепа на сектора вицепремиерът подчерта, че социално-икономическият пакет е в размер на 2 млрд. лв., около 600 млн. лв. са достигнали до бранша по икономическите пътеки. При възможност помощта за запазване на работните места пък ще продължи  до края на годината. Въпреки усиленото подпомагане, не са изключени фалити в сектора.

„Гъвкавостта на бранша ще бъде много важна. При къщите за гости капацитетът е по-голям. Българите все по-често преоткриват нашите минерални курорти. Балнеотирузмът среща привърженици и сред чуждестранните туристи“, обобщи Николова.

 

 

/БТВ

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top